Julienne z grzybami i ziemniakami

przepis na francuskie danie ze słowiańskim akcentem.
krandivoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 60 % 12 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
drugi chleb jest dla nas niezbędny jak powietrze. Starannie tasujemy i zmieniamy przepisy kulinarne, starając się wcisnąć każdy ulubiony ziemniak. Nawet jeśli przepis nie jest do tego odpowiedni. Ale julienne z grzybami i ziemniakami nie przegrywa z wprowadzeniem do niego nowego składnika, wręcz przeciwnie, zyskuje pewien zapał. Przepis podzieliła się ze mną jedna utalentowana Gospodyni domowa, której nauczyła się inna Gospodyni domowa, a trzecia itd.
do gotowania juliens zwykle używa się kokotników, ale ty i ja zrobimy te garnki z połówek ziemniaków. To będzie cecha potrawy.
oczyść grzyby i drobno posiekaj, rozpuść masło i lekko usmaż. Trzy minuty po usmażeniu dodaj cebulę, którą wcześniej zmieliliśmy, wymieszaj, wlej mąkę na grzyby, ponownie wymieszaj i zalej śmietaną. Dusimy wszystko, aż zgęstnieje. W procesie solimy i posypujemy zmielonym czarnym pieprzem.
dokładnie umyj ziemniaki, obierz je ze skóry i pokrój wzdłuż na połówki. Wykonujemy otwory łyżką, aby uzyskać "łódkę" ze ścianami o grubości 5 mm.
do każdego ziemniaka dodaj szczyptę soli, trochę pieprzu i 1/3 łyżeczki masła. Napełnij "kokotniki" grzybami z sosem i połóż ziemniaki na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Piekarnik powinien nagrzać się do 200 stopni iw tej temperaturze należy piec nasze danie przez 15 minut. Wyjmujemy półprodukt i posypujemy serem. Aby uzyskać ostateczny wynik, włóż go ponownie do piekarnika na 30 minut.
wszystko, koniec udręki. Czas posprzątać wszystko i spróbować doskonałej julienne w nowomodnych kokotnicach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy