leniwe pierogi z dynią i mięsem mielonym

pyszny lunch, szybki w przygotowaniu i zdrowy! Proponuję spróbować ugotować leniwe pierogi z dodatkiem dyni, smak potrawy staje się bogatszy i jaśniejszy. Dynia jest niezasłużenie zapomnianym warzywem, ale na próżno jest w niej tak wiele przydatnych rzeczy. Udekoruj gotowe danie ziołami i podawaj. Spróbuj ugotować to bardzo smaczne i aromatyczne danie!
HelviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 51 % 21 g
222 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Najpierw musimy przygotować ciasto: w tym celu rozbijamy jajko do miski, mieszamy je z solą i zimną wodą.
przesiej mąkę do płynu i wymieszaj, bardzo dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Przykryj i odstaw na bok, przygotowując nadzienie.

2. Myjemy dynię i kroimy na małe kwadraty i mieszamy z mięsem mielonym. Dodaj przyprawy i sól do smaku. Wlej 3 łyżki.l wody.

3. Posyp stół mąką lub posmaruj olejem roślinnym. Rozwałkuj warstwę ciasta. Rozprowadzamy nadzienie i zwijamy w rolkę, bardzo dobrze ściskamy krawędź, aby cały sok pozostał w środku.

4. Nasmaruj dno podwójnego kotła olejem roślinnym i rozłóż rolkę, gotuj przez około godzinę, w zależności od mięsa mielonego.

5. Rozłóż na talerzu i podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy