rozgrzewająca herbata cynamonowo-imbirowa

gorący napój imbirowy jest idealny na mroźny zimowy wieczór. Przepis na Wolnowar-Szybkowar. Imbir ma właściwości lecznicze i rozgrzewające.
OrsikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
74 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie, umyj cytrynę i korzeń imbiru

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrusz laskę cynamonu, aby uzyskać lepszy zwrot pikantnego smaku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń imbiru obrać i pokroić w cienkie paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytrynę na plasterki lub cienkie plasterki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść wszystkie składniki w multichash. Napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia, w trybie"pieczenia"

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełącz w tryb "podgrzewania" i pozostaw na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź powstały napój i wlej do filiżanek. Udekoruj laską cynamonu i plasterkiem cytryny. Miłego i ciepłego wieczoru!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy