zapiekanka z twarogu z niebieską herbatą

zapiekanka z łechtaczką to dobry poranek dla całej rodziny! Najczęstszą zapiekankę można łatwo przekształcić w malowniczy deser, jednocześnie wzbogacając pierwiastki śladowe, witaminy, antocyjany zawarte w kwiatach łechtaczki - niezbędnymi pomocnikami w walce z depresją, stresem i syndromem chronicznego zmęczenia.
mama kucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 43 % 15 g
166 kcal
IG: 0 / 40 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj oryginalne składniki. Umyj ręce, miskę multicookera, jajka...

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 10-15 minut, położyć na ręczniku papierowym, usunąć nadmiar wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kwiaty łechtaczki (niebieska herbata) z cukrem, cukrem waniliowym zmiel w młynku do Kawy na proszek. Jeśli używasz gotowego proszku łechtaczki (Anchana), krok można pominąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel żółtka od białek. Usuń białka na zimno na żądanie. W międzyczasie zmiel twaróg, jogurt, żółtka w blenderze na gładką jednorodną masę twarogową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj rodzynki i mąkę do masy twarogowej, możesz ubić mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka, krem z kamienia nazębnego, napoje gazowane i sól ubij w pianę na miękkie szczyty ze średnią prędkością. Części wprowadzić cukier puder z łechtaczką. W przypadku stosowania zwykłego proszku do pieczenia nie można użyć sody, a proszek do pieczenia wprowadza się wraz z mąką do masy twarogowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę białkową do stabilnych szczytów z dużą prędkością.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kawałek po kawałku wstrzyknij masę białkową silikonową szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziwiaj magię przekształcania antocyjanów płatków potrójnej łechtaczki: z alkalicznego środowiska białek kurczaka o zielonkawo-niebieskiej masie białkowej w warunki kwaśnego środowiska masy twarogowo-jogurtowej z pojawieniem się delikatnego fioletowego koloru...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj miskę wolnowaru olejem. Nierafinowany olej kokosowy tłoczony na zimno będzie bardzo odpowiedni. Przenieś dobrze wymieszaną masę twarogową do miski. Ustaw tryb & quot; pieczenie" na 65 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po zakończeniu programu wyłącz Wolnowar, ale nie otwieraj przez kolejne 30-40 minut. Nagły spadek temperatury może spowodować osiadanie zapiekanki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I lepiej zostawić zapiekankę do rana. W tym czasie zapiekanka "odpocznie", zagęści się, a nadmiar wilgoci wyparuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej, wzmocni to aromat wanilii. Idealny na śniadanie do filiżanki świeżo parzonej czarnej kawy dla dorosłych i kubka kakaowego dla dzieci.

kiedy perswazja "zjedz, cóż, przynajmniej kawałek" i wykłady o zaletach twarogu, jako źródła wapnia, nie działają na domowników, szok - to po naszemu!
wlej mleko skondensowane, posmaruj kwaśną śmietaną, a będziesz szczęśliwy z kwiatami Anchan!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kamień nazębny - 0   kcal/100g
  • Niebieska herbata Anchang - 35   kcal/100g

Podobne przepisy