ryazhenka na zakwasie w domu
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do miski multicookera, wybierz program "duszenie", poczekaj, aż mleko się zagotuje, a następnie zamknij pokrywkę multicookera i gotuj mleko przez 5 godzin. Nawiasem mówiąc, tryb "Gotowanie " lub" Para " również doskonale poradzi sobie z zadaniem.
2. Skończyło się na roztopionym mleku. Musi być schłodzony! Temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni.
3. Wlej zakwas do ciepłego mleka (używam 2 torebek na 4 litry mleka , w torebce-1 gram suchej Kultury), wymieszaj, szczelnie zamknij pokrywkę multicookera, wybierz program "jogurt" i ustaw czas gotowania - 8 godzin. Jeśli nie masz tego programu, możesz użyć trybu "Multipowar", ustawiając temperaturę na 40 stopni.
to wszystko! Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g