ryazhenka na zakwasie w domu

Przygotuj pyszne i zdrowe sfermentowane produkty mleczne w domu! Wraz z pojawieniem się dzieci staram się samodzielnie przygotować mleko. Specjalnie do tych celów mój mąż dał mi Multicooker, który służył mi wiernie przez 4 lata. Chcę podzielić się przepisem na domowe pieczone mleko, które gotuję z domowego roztopionego mleka.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 10 min

1. Wlej mleko do miski multicookera, wybierz program "duszenie", poczekaj, aż mleko się zagotuje, a następnie zamknij pokrywkę multicookera i gotuj mleko przez 5 godzin. Nawiasem mówiąc, tryb "Gotowanie " lub" Para " również doskonale poradzi sobie z zadaniem.

2. Skończyło się na roztopionym mleku. Musi być schłodzony! Temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni.

3. Wlej zakwas do ciepłego mleka (używam 2 torebek na 4 litry mleka , w torebce-1 gram suchej Kultury), wymieszaj, szczelnie zamknij pokrywkę multicookera, wybierz program "jogurt" i ustaw czas gotowania - 8 godzin. Jeśli nie masz tego programu, możesz użyć trybu "Multipowar", ustawiając temperaturę na 40 stopni.

to wszystko! Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy