pasztet z wątroby wołowej klasyczny francuski

pasztet po francusku-spróbuj, wcale nie jest trudno go ugotować! Kuzyn podzielił się ze mną przepisem na klasyczny francuski pasztet (jest żoną rdzennego Francuza - Wesoła rodzina). Mają wszystkie dania tak arystokratyczne, wszystko jak w restauracji. Ten pasztet okazuje się również u mnie-nie różni się od francuskiego. Dzielę się przepisem, spróbuj I ty!
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
238 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 20 min

1. Oczyszczamy wątrobę wołową z folii i rurek, myjemy, kroimy na kawałki. Wlać mleko i moczyć przez 3 godziny.

2. Warzywa (cebula, marchew,czosnek) obieramy, kroimy tak małe, jak to możliwe (marchewki można zetrzeć), wkładamy do miski multicookera i smażymy na oleju roślinnym do miękkości, używając trybu "smażenia" (około 5 minut).

3. Pokrój smalec na dowolne małe kawałki.

4. Zmiel ziarna pieprzu w drewnianym moździerzu.

5. Wyjmij wątrobę z mleka, zmiel ją maszynką do mięsa. W ten sam sposób posiekaj smażoną marchewkę, cebulę i czosnek, a także kawałki smalcu.

6. Wlej brandy do powstałej masy, rozbij jajko, wlej sól, gałkę muszkatołową, dodaj rozmaryn i zmiażdżony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.

7. Boczek kroimy w cienkie paski i rozprowadzamy nim miskę multicookera, a następnie wlewamy mieloną wątrobę.

8. Pokrywamy również powierzchnię pasztetu boczkiem, kładziemy liść laurowy dla smaku. Gotuj w trybie "Multipowar" w temperaturze 120 stopni przez 45 minut.

9. Podczas gotowania sok jest uwalniany z pasztetu, więc na koniec należy go spuścić, co zrobimy teraz.

10. Gotowy pasztet zostawiamy pod ładunkiem na godzinę, po czym ponownie spuszczamy uwolniony sok.

11. Dobrze sprasowany pasztet zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.

to wszystko! Pokrój pasztet na kawałki, uzupełnij go chrupiącymi tostami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy