skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyszczamy wątrobę wołową z folii i rurek, myjemy, kroimy na kawałki. Wlać mleko i moczyć przez 3 godziny.
2. Warzywa (cebula, marchew,czosnek) obieramy, kroimy tak małe, jak to możliwe (marchewki można zetrzeć), wkładamy do miski multicookera i smażymy na oleju roślinnym do miękkości, używając trybu "smażenia" (około 5 minut).
3. Pokrój smalec na dowolne małe kawałki.
4. Zmiel ziarna pieprzu w drewnianym moździerzu.
5. Wyjmij wątrobę z mleka, zmiel ją maszynką do mięsa. W ten sam sposób posiekaj smażoną marchewkę, cebulę i czosnek, a także kawałki smalcu.
6. Wlej brandy do powstałej masy, rozbij jajko, wlej sól, gałkę muszkatołową, dodaj rozmaryn i zmiażdżony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
7. Boczek kroimy w cienkie paski i rozprowadzamy nim miskę multicookera, a następnie wlewamy mieloną wątrobę.
8. Pokrywamy również powierzchnię pasztetu boczkiem, kładziemy liść laurowy dla smaku. Gotuj w trybie "Multipowar" w temperaturze 120 stopni przez 45 minut.
9. Podczas gotowania sok jest uwalniany z pasztetu, więc na koniec należy go spuścić, co zrobimy teraz.
10. Gotowy pasztet zostawiamy pod ładunkiem na godzinę, po czym ponownie spuszczamy uwolniony sok.
11. Dobrze sprasowany pasztet zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na co najmniej sześć godzin.
to wszystko! Pokrój pasztet na kawałki, uzupełnij go chrupiącymi tostami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g