skład / składniki
metoda gotowania
1. Do przesianej mąki dodaj cukier, sól i sodę.
2. Dodaj kefir i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie dodawaj nadmiaru mąki.
3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i pozostawić na 15 minut.
4. Umyj i obierz wiśnie.
5. Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 mm i wyciśnij kółka, robię to szklanką.
6. Wlej 0,5 łyżeczki cukru na środek i umieść kilka jagód.
7. Uszczypnij pierogi-najpierw od krawędzi, aby sok nie wyciekł. Uszczypnij pierogi najlepiej, jak potrafisz.
8. Włóż kilka pierogów do miski do gotowania na parze, uprzednio nasmarowanej olejem roślinnym. Liczba pierogów zależy od wielkości rusztu, ale pierogi nie powinny się stykać. Pamiętaj, że wzrosną.
9. Gotuj pierogi przez 6 minut, ostrożnie wyjmij je z podwójnego kotła.
10. Dokładnie posmaruj gotowe pierogi masłem, wstępnie stopionym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g