tkemali z żółtej śliwki

złoty i niezwykle smaczny! Gotuj prosto i szybko w powolnej kuchence! Gotuję mój ulubiony sos w powolnej kuchence i podaję do różnych potraw. Jest szczególnie dobry i niezwykły na świątecznym stole. Zamykam tkemali na zimę w dużych ilościach, ponieważ goście niezmiennie o to proszą, pamiętając o doskonałym smaku. Mówią, że trudno jest znaleźć ombalo, ale bez problemu kupuję to zioło na lokalnym rynku w dziale przypraw lub zamawiam online ze specjalistycznych stron internetowych.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 50 % 9 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Ostrożnie posortuj i umyj śliwkę, a następnie włóż ją do garnka Multicooker.
2. Napełnij śliwki wodą, aby były całkowicie nią pokryte.
3. Zamknij pokrywkę multicookera, wybierz tryb "Zupa", czas to 3 minuty.
4. Czas minął - natychmiast otwórz powolną kuchenkę. Śliwki należy wrzucić do durszlaka. Nie wylewaj płynu - nadal nam się przyda.
5. Pozwól śliwce ostygnąć do ciepłego stanu, a w tym czasie posiekaj zioła, wyciśnij czosnek przez prasę.
6. Wrzuć zioła i czosnek do miski blendera, dodaj kolendrę, pieprz i sól.
7. Pamiętaj o schłodzonych śliwkach, na przykład zwykłą łyżką stołową, usuń nasiona z masy owocowej, a miąższ i skórki przenieś również do miski blendera.
8. Wlać 100 ml wywaru śliwkowego.
9. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie. Spróbuj soli i innych przypraw-czas dodać, jeśli wydaje ci się, że czegoś brakuje.
10. Przenieś powstałą masę do garnka Multicooker i ponownie w trybie "Zupa" podgrzej sos przez 3 minuty.
11. Rozłóż sos w sterylnych słoikach, jeśli chcesz zachować go na zimę (pamiętaj, aby zalać go olejem roślinnym) lub podawaj na stole, po schłodzeniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy