karp na parze w podwójnym bojlerze

pachnąca, delikatna i zdrowa ryba gotowana na parze. Karp na parze to bardzo zdrowe i dietetyczne danie. Karp okazuje się delikatny, soczysty i pożywny. Możesz wziąć inne rodzaje ryb, tylko po to, aby tusza była bardziej mięsista. Musisz tylko marynować rybę, a parowiec zrobi resztę) w rezultacie wspaniały dietetyczny obiad na stole!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 15 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
115 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj proste potrawy. Mam 4 steki karpiowe o wadze 150 gramów każdy. Weź przyprawy do ryb, które lubisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj steki rybne, osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do miski, sól i pieprz, dodaj przyprawy do ryb. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i sok z cytryny. Wymieszać. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez co najmniej 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ryba jest marynowana, włóż kawałki do miski podwójnego kotła. Jeśli nie ma podwójnego kotła, możesz gotować to danie na parze w powolnej kuchence. Na każdym kawałku ryby kładziemy gałązkę koperku, to dla smaku i podlewamy resztkami marynaty. Czas gotowania 30 minut. Jeśli masz większe kawałki, wydłuż czas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto nasza zdrowa i smaczna ryba gotowa. Usuwamy gałęzie kopru, nie potrzebujemy go już. Ryba gotowana na parze jest soczysta, delikatna i bardzo aromatyczna. Poza tym przydatne! Podawaj ze świeżymi warzywami lub możesz również gotować na parze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj dla zdrowia, smacznego!

dobrze będzie podać tłuczone ziemniaki do takiej ryby. A jeśli chcesz bardziej dietetyczną opcję, gotuj warzywa-brokuły, marchewkę, kalafior na parze - będą smaczne i zdrowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy