skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj proste potrawy. Mam 4 steki karpiowe o wadze 150 gramów każdy. Weź przyprawy do ryb, które lubisz.
Krok 2:
Dobrze umyj steki rybne, osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do miski, sól i pieprz, dodaj przyprawy do ryb. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i sok z cytryny. Wymieszać. Dokręć miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez co najmniej 1 godzinę.
Krok 4:
Gdy ryba jest marynowana, włóż kawałki do miski podwójnego kotła. Jeśli nie ma podwójnego kotła, możesz gotować to danie na parze w powolnej kuchence. Na każdym kawałku ryby kładziemy gałązkę koperku, to dla smaku i podlewamy resztkami marynaty. Czas gotowania 30 minut. Jeśli masz większe kawałki, wydłuż czas gotowania.
Krok 5:
Oto nasza zdrowa i smaczna ryba gotowa. Usuwamy gałęzie kopru, nie potrzebujemy go już. Ryba gotowana na parze jest soczysta, delikatna i bardzo aromatyczna. Poza tym przydatne! Podawaj ze świeżymi warzywami lub możesz również gotować na parze.
Krok 6:
Gotuj dla zdrowia, smacznego!
dobrze będzie podać tłuczone ziemniaki do takiej ryby. A jeśli chcesz bardziej dietetyczną opcję, gotuj warzywa-brokuły, marchewkę, kalafior na parze - będą smaczne i zdrowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g