makaron jajeczny w wypiekaczu do chleba

co może być smaczniejszego niż domowy makaron? Wszystko przygotowane w domu własnymi rękami jest najsmaczniejsze! Dziś ugotujemy makaron jajeczny. W oryginalnym przepisie na 100 gramów mąki jest jedno żółtko. Wolę gotować z całego jajka. Sam proces nie jest długi, najważniejsze jest bardzo dobre zagnieść ciasto. To nie jest łatwe, ale uwierz mi - twoje wysiłki zostaną nagrodzone frazami & quot; chcemy suplementy & quot;! I nie będziesz chciał więcej makaronu kupionego w sklepie. Jak zagniatać ciasto uchwytami pokazałem w poprzednich przepisach. Dzisiaj przygotujemy ciasto w wypiekaczu do chleba. Zaczynajmy?)
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 12 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 74 % 46 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij trzy jajka do miski wypiekacza do chleba, Posol i lekko poluzuj widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wsyp 2/3 przesianej mąki i włącz program" ciasto & quot;.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypiekacz do chleba rozpocznie wyrabianie ciasta. A za kilka minut Otrzymasz taką Kolobok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj resztę mąki i pozwól maszynie do chleba zagnieść ciasto na gęstą bułkę. Jeśli ugniatasz ciasto ręcznie, wbij trzy jajka do miski, sól, poluzuj widelcem. Wlej całą przesianą mąkę i zacznij ugniatać. Będzie trudno, możesz skorzystać z męskiej pomocy))) bardzo dobrze zagniatamy ciasto przez 10-15 minut. Następnie tworzymy Kolobok i zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na stole na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy Wypiekacz do chleba ma już całą mąkę, wyjmujemy bułkę i dobrze ugniatamy na stole. Konieczne jest, aby ciasto było bardzo gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto taki piękny i gładki Kolobok okazał się))

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w folię i pozwól mu leżeć na stole przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 30 minutach kroimy naszą Kolobok na 4 części dla wygody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bierzemy jedną część ciasta (zawijamy resztę z powrotem w folię, aby się nie zwietrzała), odkurzamy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo, bardzo cienko, jak tylko możesz, 1-2 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć ciasto szczelnie w rurkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrym nożem pokrój w pierścienie o szerokości 3-4 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie każdy pierścień musi zostać obrócony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To są domowe makaroniki. Ponownie dobrze posyp mąką, wymieszaj i wysusz do wyschnięcia (jeśli przechowujesz w pojemniku). Jeśli planujesz gotować od razu, pozwól mu wyschnąć przez kilka godzin.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Suchy makaron przechowujemy w pojemniku z ciasno dopasowaną pokrywką.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kolejny sposób na krojenie makaronu. Cienko rozwałkuj ciasto, dobrze posyp mąką.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostrym nożem kroimy na podłużne paski o szerokości 2-3 cm.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Składamy Paski Jeden na drugim i pod kątem kroimy makaron o szerokości 3-4 mm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ponownie posyp mąką i potrząśnij makaronem. Należy również wysuszyć do wyschnięcia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Suchy makaron przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto taki wspaniały domowy makaron jajeczny. Gotuj dla zdrowia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy