skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę.
Krok 2:
Wbij trzy jajka do miski wypiekacza do chleba, Posol i lekko poluzuj widelcem.
Krok 3:
Wsyp 2/3 przesianej mąki i włącz program" ciasto & quot;.
Krok 4:
Wypiekacz do chleba rozpocznie wyrabianie ciasta. A za kilka minut Otrzymasz taką Kolobok.
Krok 5:
Następnie dodaj resztę mąki i pozwól maszynie do chleba zagnieść ciasto na gęstą bułkę. Jeśli ugniatasz ciasto ręcznie, wbij trzy jajka do miski, sól, poluzuj widelcem. Wlej całą przesianą mąkę i zacznij ugniatać. Będzie trudno, możesz skorzystać z męskiej pomocy))) bardzo dobrze zagniatamy ciasto przez 10-15 minut. Następnie tworzymy Kolobok i zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na stole na 30 minut.
Krok 6:
Kiedy Wypiekacz do chleba ma już całą mąkę, wyjmujemy bułkę i dobrze ugniatamy na stole. Konieczne jest, aby ciasto było bardzo gładkie.
Krok 7:
Oto taki piękny i gładki Kolobok okazał się))
Krok 8:
Zawiń ciasto w folię i pozwól mu leżeć na stole przez 30 minut.
Krok 9:
Po 30 minutach kroimy naszą Kolobok na 4 części dla wygody.
Krok 10:
Bierzemy jedną część ciasta (zawijamy resztę z powrotem w folię, aby się nie zwietrzała), odkurzamy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto bardzo, bardzo cienko, jak tylko możesz, 1-2 mm.
Krok 11:
Zwinąć ciasto szczelnie w rurkę.
Krok 12:
Ostrym nożem pokrój w pierścienie o szerokości 3-4 mm.
Krok 13:
Następnie każdy pierścień musi zostać obrócony.
Krok 14:
To są domowe makaroniki. Ponownie dobrze posyp mąką, wymieszaj i wysusz do wyschnięcia (jeśli przechowujesz w pojemniku). Jeśli planujesz gotować od razu, pozwól mu wyschnąć przez kilka godzin.
Krok 15:
Suchy makaron przechowujemy w pojemniku z ciasno dopasowaną pokrywką.
Krok 16:
Kolejny sposób na krojenie makaronu. Cienko rozwałkuj ciasto, dobrze posyp mąką.
Krok 17:
Ostrym nożem kroimy na podłużne paski o szerokości 2-3 cm.
Krok 18:
Składamy Paski Jeden na drugim i pod kątem kroimy makaron o szerokości 3-4 mm.
Krok 19:
Ponownie posyp mąką i potrząśnij makaronem. Należy również wysuszyć do wyschnięcia.
Krok 20:
Suchy makaron przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 21:
Oto taki wspaniały domowy makaron jajeczny. Gotuj dla zdrowia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g