skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Metoda przygotowania: przygotuj wszystkie niezbędne składniki: wodę,mąkę pszenną,sól, cukier i drożdże.
Krok 2:
Wyjmij formę, Ustaw łopatkę miksera do ciasta.Wlej wodę do formy.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę.
Krok 4:
Dodaj sól i cukier.
Krok 5:
Zasypiamy drożdże i ustawiamy formę ściśle pionowo w wypiekaczu do chleba.
wybierz menu w maszynie do chleba Francuski Chleb, Ustaw kontrolę pieczenia chleba, naciśnij Start.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, otwórz maszynę do chleba na początkowym etapie ugniatania (pamiętaj, że po zakończeniu cyklu ugniatania nie można otworzyć Maszyny do chleba!) i sprawdź konsystencję ciasta, w razie potrzeby dodaj trochę mąki lub wody. Przeczytaj także artykuł o mące i jej właściwościach!
po zakończeniu cyklu wyjmij chleb za pomocą rękawiczek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g