pyszny szary chleb w maszynie do chleba

świetny podstawowy przepis na szary chleb w domu! Świeży, domowy chleb bardzo szybko znika ze stołu. Jeśli chcesz opanować domowe gotowanie chleba, zacznij od tego przepisu. Moim zdaniem jest to najpopularniejszy i jeden z najprostszych przepisów na chleb. Z pewnością docenisz gotowy chleb żytnio-pszenny, domowy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 76 % 39 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec szary chleb w maszynie do chleba? Wszystkie składniki chleba powinny mieć co najmniej temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasto może nie rosnąć dobrze. Wodę można nawet lekko podgrzać, aż będzie lekko ciepła. Tak więc wlej odpowiednią ilość wody do miski wypiekacza do chleba. Dodaj olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę żytnią i pszenną i dodaj do miski wypiekacza do chleba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pożyczka dodaj odpowiednią ilość suchych drożdży.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz główny tryb pieczenia (u mnie trwa 2 godziny 50 minut), waga 750 gramów, kolor skórki jest średni. Po upływie czasu wyjmij gotowy chleb i zawiń go w ręcznik, aż całkowicie ostygnie. Gotowy Bochenek okazuje się wysoki, przewiewny, pachnący i bardzo smaczny. Smacznego!

ten przepis na chleb jest naprawdę prosty, co oznacza, że wystarczy połączyć składniki, włączyć i poczekać. Nie potrzebujesz tutaj żadnej sprytnej wiedzy.
po raz pierwszy chleb najlepiej upiec według podstawowego przepisu. Kiedy zdobędziesz w nim zaufanie, możesz dodać do niego przyprawy, otręby, orzechy lub smażoną cebulę, jeśli chcesz. Każdy z dodatków nada gotowemu chlebowi nowy smak i aromat. Eksperymentując, w końcu znajdziesz najlepsze i najpopularniejsze kombinacje smakowe w swojej rodzinie.
do pieczenia chleba najczęściej stosuje się obraną mąkę żytnią, ponieważ zawiera w swoim składzie wymaganą ilość białek.
mąka pszenna jest dodawana do chleba, aby poprawić miękisz, zwiększyć jego porowatość i zmniejszyć kwasowość.
podczas pieczenia chleba w maszynie do chleba należy przestrzegać dokładnej dawki produktów i upewnić się, że stosunek mąki do płynu jest prawidłowy. A jednak mąka jest inna i zdarza się, że odchodzi trochę więcej lub mniej.
co najważniejsze nie bój się próbować i eksperymentować! I odniesiesz sukces!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy