skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec szary chleb w maszynie do chleba? Wszystkie składniki chleba powinny mieć co najmniej temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasto może nie rosnąć dobrze. Wodę można nawet lekko podgrzać, aż będzie lekko ciepła. Tak więc wlej odpowiednią ilość wody do miski wypiekacza do chleba. Dodaj olej roślinny.
Krok 2:
Dodaj sól i cukier.
Krok 3:
Przesiej mąkę żytnią i pszenną i dodaj do miski wypiekacza do chleba.
Krok 4:
Pożyczka dodaj odpowiednią ilość suchych drożdży.
Krok 5:
Włącz główny tryb pieczenia (u mnie trwa 2 godziny 50 minut), waga 750 gramów, kolor skórki jest średni. Po upływie czasu wyjmij gotowy chleb i zawiń go w ręcznik, aż całkowicie ostygnie. Gotowy Bochenek okazuje się wysoki, przewiewny, pachnący i bardzo smaczny. Smacznego!
ten przepis na chleb jest naprawdę prosty, co oznacza, że wystarczy połączyć składniki, włączyć i poczekać. Nie potrzebujesz tutaj żadnej sprytnej wiedzy.
po raz pierwszy chleb najlepiej upiec według podstawowego przepisu. Kiedy zdobędziesz w nim zaufanie, możesz dodać do niego przyprawy, otręby, orzechy lub smażoną cebulę, jeśli chcesz. Każdy z dodatków nada gotowemu chlebowi nowy smak i aromat. Eksperymentując, w końcu znajdziesz najlepsze i najpopularniejsze kombinacje smakowe w swojej rodzinie.
do pieczenia chleba najczęściej stosuje się obraną mąkę żytnią, ponieważ zawiera w swoim składzie wymaganą ilość białek.
mąka pszenna jest dodawana do chleba, aby poprawić miękisz, zwiększyć jego porowatość i zmniejszyć kwasowość.
podczas pieczenia chleba w maszynie do chleba należy przestrzegać dokładnej dawki produktów i upewnić się, że stosunek mąki do płynu jest prawidłowy. A jednak mąka jest inna i zdarza się, że odchodzi trochę więcej lub mniej.
co najważniejsze nie bój się próbować i eksperymentować! I odniesiesz sukces!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g