skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z żelatyny kwaśnej śmietany? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną śmietanę. Najważniejsze jest to, że jest świeży i nie zawiera dodatków ziołowych. Jeśli liczysz kalorie, wybierz mniejszy procent tłuszczu. Żelatyna nadaje się zwykła lub instant, możesz także wziąć arkusz. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Krok 2:
Żelatyna zalej 100 ml. wody i zamieszaj. Pozostaw na 15 minut, aby żelatyna pękła. Lub skorzystaj z instrukcji na opakowaniu.
Krok 3:
Weź mały rondel lub rondel, wlej cukier do pojemnika i wlej pozostałe 50 ml.woda.
Krok 4:
Wymieszaj mieszaninę i umieść na małym ogniu. Nie zapomnij upewnić się, że cukier nie spali się na dno.
Krok 5:
Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i ostudź syrop, aż będzie lekko ciepły. Gotowy syrop będzie klarowny i gęsty.
Krok 6:
W tym czasie żelatyna pęcznieje. Rozpuść go w łaźni wodnej. Aby to zrobić, przenieś żelatynę do ogniotrwałej miski i umieść ją w rondlu z wodą, aby dno górnego pojemnika nie dotykało wody. Podgrzej wodę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie gotuj. I możesz stopić żelatynę w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, włóż miskę do kuchenki mikrofalowej i rozpuść w krótkich impulsach przez 10 sekund za każdym razem, mieszając.
Krok 7:
Przenieś śmietanę do głębokiej miski, dodaj syrop, stale mieszając masę. Następnie wlej stopioną i schłodzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj śmietanę. Syrop i żelatyna powinny mieć temperaturę pokojową, aby śmietana się nie zsiadła.
Krok 8:
Wlej przyszłą galaretkę do foremek. Aby to zrobić, możesz wziąć Silikonowe Formy do babeczek, szklane miski lub wlać całą masę do dużej formy.
Krok 9:
Umyj czerwone porzeczki, delikatnie osusz, oderwij gałązki. Ułóż jagody w kokilkach .
Krok 10:
Włóż kokilki do lodówki na 2 godziny, aby galaretka całkowicie się zestaliła. Aby to zrobić, wygodnie jest wcześniej ustawić formy na desce do krojenia lub talerzu. W ten sposób masa kwaśna nie rozprzestrzeni się.
Krok 11:
Galaretka jest gotowa! Jeśli wlałeś go do silikonowych foremek, po prostu pociągnij za krawędzie formy, a galaretka z łatwością znajdzie się na talerzu. Udekoruj jagodami i miętą i podawaj deser na stole. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g