galaretka z kwaśnej śmietany

Piękny, pyszny, najdelikatniejszy deser dla gości i całej rodziny! Galaretka z kwaśnej śmietany to bardzo łatwe do przygotowania danie. Jest łatwy do zrobienia o każdej porze roku, jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone: truskawki, maliny, porzeczki. Ten deser szczególnie spodoba się dzieciom.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 57 % 17 g
175 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z żelatyny kwaśnej śmietany? Przygotuj niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolną śmietanę. Najważniejsze jest to, że jest świeży i nie zawiera dodatków ziołowych. Jeśli liczysz kalorie, wybierz mniejszy procent tłuszczu. Żelatyna nadaje się zwykła lub instant, możesz także wziąć arkusz. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna zalej 100 ml. wody i zamieszaj. Pozostaw na 15 minut, aby żelatyna pękła. Lub skorzystaj z instrukcji na opakowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź mały rondel lub rondel, wlej cukier do pojemnika i wlej pozostałe 50 ml.woda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mieszaninę i umieść na małym ogniu. Nie zapomnij upewnić się, że cukier nie spali się na dno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i ostudź syrop, aż będzie lekko ciepły. Gotowy syrop będzie klarowny i gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie żelatyna pęcznieje. Rozpuść go w łaźni wodnej. Aby to zrobić, przenieś żelatynę do ogniotrwałej miski i umieść ją w rondlu z wodą, aby dno górnego pojemnika nie dotykało wody. Podgrzej wodę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie gotuj. I możesz stopić żelatynę w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, włóż miskę do kuchenki mikrofalowej i rozpuść w krótkich impulsach przez 10 sekund za każdym razem, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś śmietanę do głębokiej miski, dodaj syrop, stale mieszając masę. Następnie wlej stopioną i schłodzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj śmietanę. Syrop i żelatyna powinny mieć temperaturę pokojową, aby śmietana się nie zsiadła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przyszłą galaretkę do foremek. Aby to zrobić, możesz wziąć Silikonowe Formy do babeczek, szklane miski lub wlać całą masę do dużej formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj czerwone porzeczki, delikatnie osusz, oderwij gałązki. Ułóż jagody w kokilkach .

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż kokilki do lodówki na 2 godziny, aby galaretka całkowicie się zestaliła. Aby to zrobić, wygodnie jest wcześniej ustawić formy na desce do krojenia lub talerzu. W ten sposób masa kwaśna nie rozprzestrzeni się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Galaretka jest gotowa! Jeśli wlałeś go do silikonowych foremek, po prostu pociągnij za krawędzie formy, a galaretka z łatwością znajdzie się na talerzu. Udekoruj jagodami i miętą i podawaj deser na stole. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy