warstwy galaretki

jasne, piękne, niezwykłe i bardzo, bardzo smaczne! Zachwyć swoich bliskich tak łatwym i pysznym deserem. Oryginalna porcja pozornie zwykłej galaretki zaskoczy. Więc śmiało przygotuj go na wakacje. Tak, będziesz musiał majstrować przy przygotowaniu tego dania. Ale uwierz mi, warto. Łącząc różne warstwy, możesz zadowolić nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 70 % 14 g
95 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proponuję zrobić pierwszą warstwę z kakao. Najpierw dodaj 5 gramów żelatyny do 200 ml mleka. Jeśli wyjąłeś mleko z lodówki, nie musisz go podgrzewać. Pozostaw na 15 minut, aby żelatyna pęczniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj 1 łyżkę. łyżka cukru i 2 łyżki. łyżki kakao. Mieszać. Stawiamy na powolny ogień. Podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając. Nie warto gotować. Ogrzewamy do momentu rozpuszczenia żelatyny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj miski lub niskie szklanki i wlej do nich powstałą mieszaninę. Następnie wkładamy pojemniki do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stwardnieje. Zajrzałem do lodówki pół godziny po rozlaniu mieszanki i zauważyłem, że kakao zaczęło się łuszczyć. U dołu stało się ciemniejsze, a u góry jaśniejsze. Delikatnie wymieszałem i pozostawiłem do stwardnienia. Potem nie było takiego rozwarstwienia. Zwróć na to uwagę. Być może będziesz miał to w ten sposób

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj drugą warstwę. Zrobiłam go mlecznym. 5 gramów żelatyny wypełniono mlekiem (200 ml) i pozostawiono do pęcznienia na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1 łyżkę. łyżka cukru. Następnie również na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy mieszaninę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Daj trochę czasu na ostygnięcie mieszanki mlecznej. Sprawdzamy, czy pierwsza warstwa jest całkowicie zamrożona. Jeśli tak, bardzo ostrożnie wlej mieszankę mleka drugą warstwą. Wkładamy kubki do lodówki na dwie godziny. Aż druga warstwa całkowicie stwardnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Postanowiłem zrobić trzecią warstwę jagodową. Z mrożonych jagód ugotowałem kompot z dodatkiem 2 łyżek. łyżki cukru. Ochłodziła go. Następnie dodałem 5 gr. żelatynę i pozostawić na 15 minut. Po spęcznieniu żelatyny podgrzałam mieszaninę na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawdź, czy druga warstwa jest zamrożona. I wlej mieszankę jagód. Wkładamy pojemniki do lodówki na kilka godzin. Po stwardnieniu trzeciej warstwy dekorujemy galaretkę i traktujemy bliskich i siebie bliskich. Możesz ozdobić startą czekoladą, bitą śmietaną, jagodami. Smacznego!

aby przygotować taki deser, możesz wykazać się wyobraźnią i tworzyć wszelkiego rodzaju warstwy. Zamiast kakao możesz wziąć chleb świętojański lub zaparzyć kawę. Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę. A odmian z warstwą jagód jest po prostu wiele. Możesz ugotować kompot z wiśni, irgi, żurawiny.

aby zaoszczędzić czas, możesz kupić w sklepie gotowe soki w różnych kolorach, na przykład pomarańczowy, winogronowy, wiśniowy, jabłkowy. I z nich zrobić kolorowy deser.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy