skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować trzy rodzaje galaretek w różnych kolorach (mam kiwi, cytrynę i truskawki), koncentrując się na instrukcjach na opakowaniu. Chłodzimy przez 2-3 godziny, aż do całkowitego zestalenia (czas można skrócić, wkładając schłodzoną galaretkę do zamrażarki, ale nadal wkładam ją do lodówki).
gdy galaretka stwardnieje, wyjmij ją z formy, pokrój w kostkę.
wlej żelatynę do kubka, zalej gorącą wodą, wymieszaj.
ubij śmietanę z cukrem za pomocą miksera, dodaj wanilinę i ubij przez kolejną minutę.
następnie wlej żelatynę cienkim strumieniem, cały czas nie przerywając ubijania.
Wybierz formę do ciasta. Najbardziej podoba mi się to ciasto w wersji okrągłej, więc wybieramy głęboką miskę, układamy wielokolorowe kostki galaretki i napełniamy je kwaśną śmietaną.
rozłóż ciasteczka na wierzchu równą warstwą (krakers najlepiej smakuje).
wysyłamy ciasto do lodówki, aż całkowicie stwardnieje (zwykle zajmuje to od 2 do 3 godzin).
gdy masa dobrze stwardnieje, wyjmujemy miskę, zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie, przykrywamy płaskim naczyniem i odwracamy - voila, piękne ciasto na spodku!
podawaj na stole, jedz z przyjemnością!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g