truskawkowy krem żelatynowy deser

bardzo delikatny, przyjemny w smaku krem truskawkowy! Taki krem na bazie żelatyny, w przeciwieństwie do zwykłej galaretki, okazuje się bardzo delikatny, niezbyt gęsty (ale także nie płynny), przewiewny, miękki, umiarkowanie słodki i dosłownie rozpływa się w ustach, co jest potrzebne do prawdziwego deseru.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 38 % 10 g
234 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Żelatynę można stosować niezależnie od tego, jaką masz pod ręką, używamy jej zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Truskawki można wziąć świeże lub mrożone, mam gotowe puree truskawkowe. Zamiast śmietany możesz wziąć śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, jeśli żelatyna była arkuszowa, należy ją przecedzić przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niech mieszanina galaretki ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij śmietanę z cukrem i szczyptą waniliny, aby całkowicie się rozpuściła, a śmietana stała się gęsta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz kremową masę z galaretką, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj puree truskawkowe do masy kremowo-galaretowej, ponownie wymieszaj, aby masa stała się jednorodna w konsystencji, składniki dobrze się połączyły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy pusty deser w miseczkach i wysyłamy do lodówki na kilka godzin. Deser jest gotowy. Podajemy do stołu. Smacznego!

taki deser okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy ze względu na skład. Żelatyna jest uważana nie tylko za bezpieczną podczas odchudzania, ale nawet za przydatną, więc nawet ci, którzy są na diecie, mogą bezpiecznie spożywać taką ucztę w menu, oczywiście, jeśli obniżysz kaloryczność innych składników, które składają się na deser. Ponadto żelatyna składa się z kolagenu, który jest niezbędny do piękna włosów, skóry i paznokci. Żelatyna zawiera również glicynę, niezbędną do normalnej aktywności mózgu, prolinę i lizynę, aminokwasy biorące udział w procesie odbudowy tkanek chrzęstnych, alaninę, która przyspiesza metabolizm energetyczny, poprawia układ odpornościowy, normalizuje poziom cukru we krwi.Żelatyna zawiera również znaczną ilość minerałów: wapń, miedź, żelazo, fosfor, magnez. W żelatynie jest kwas nikotynowy. Potrawy z żelatyny przy częstym stosowaniu normalizują trawienie, przyspieszają metabolizm, przyczyniają się do przyrostu masy mięśniowej, normalizują pracę wątroby, poprawiają sen i układ nerwowy, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy