skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania galaretki mleczno-czekoladowej potrzebujemy: mleka, żelatyny, ciemnej lub gorzkiej czekolady (do smaku), skondensowanego mleka i cukru.
Krok 2:
Żelatyna wlać 100 ml mleka i pozostawić na 15 minut do spęcznienia.
Krok 3:
Wlej połowę pozostałego mleka (250 ml) do rondla i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i natychmiast usunąć z ognia. Dodaj połowę masy żelatynowej do mleka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Połam czekoladę na małe kawałki. Wlej mleko z żelatyną do czekolady. I mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej mieszankę czekolady do kubków lub miseczek i wstaw do lodówki, aż galaretka stwardnieje, około 35 minut.
Krok 6:
Pozostałe mleko również podgrzej i rozpuść w nim drugą część żelatyny i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj skondensowane mleko do rondla i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Delikatnie wlej mieszankę mleka na utwardzoną warstwę czekolady. Włóż galaretkę z powrotem do lodówki, aż warstwa mleka stwardnieje.
Krok 8:
Przed podaniem posyp galaretkę startą gorzką czekoladą i udekoruj miętą.
ludzkie kości składają się z kolagenu nasyconego związkami nieorganicznymi, w szczególności związkami wapnia: amorficznym fosforanem i hydroksylopatytem, których procent zmienia się wraz z wiekiem. Kolagen ścięgien i skóry różni się nieco strukturą. Brak kolagenu znacząco wpływa na ich stan, zwłaszcza w wieku dorosłym i starości, kiedy naturalna synteza kolagenu jest zmniejszona. Dlatego konieczne jest częstsze spożywanie potraw zawierających żelatynę. Prawda jest taka, że dla stabilnego efektu należy spożywać około 80 g żelatyny na raz. Natomiast na 3-4 porcje deseru potrzeba tylko 20 g.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal / 100g