dwuwarstwowa galaretka mleczno-czekoladowa

deser warstwowy na mleku z dodatkiem belgijskiej czekolady. Możesz przygotować ten deser z żelatyny w arkuszach (waga jest dokładnie taka sama jak w proszku). Aby to zrobić, żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wskazane jest podzielenie żelatyny na dwie części: 10 g namoczyć w jednym pojemniku, a pozostałe 10 g w drugim. Następnie zrób wszystko zgodnie z przepisem. W pierwszej części mleka dodaj 10 g wyciśniętej żelatyny i czekolady. Umieścić w lodówce. Następnie przygotuj również warstwę mleka ze skondensowanym mlekiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 55 % 16 g
157 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania galaretki mleczno-czekoladowej potrzebujemy: mleka, żelatyny, ciemnej lub gorzkiej czekolady (do smaku), skondensowanego mleka i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna wlać 100 ml mleka i pozostawić na 15 minut do spęcznienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę pozostałego mleka (250 ml) do rondla i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i natychmiast usunąć z ognia. Dodaj połowę masy żelatynowej do mleka i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połam czekoladę na małe kawałki. Wlej mleko z żelatyną do czekolady. I mieszaj masę, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszankę czekolady do kubków lub miseczek i wstaw do lodówki, aż galaretka stwardnieje, około 35 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostałe mleko również podgrzej i rozpuść w nim drugą część żelatyny i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj skondensowane mleko do rondla i mieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wlej mieszankę mleka na utwardzoną warstwę czekolady. Włóż galaretkę z powrotem do lodówki, aż warstwa mleka stwardnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem posyp galaretkę startą gorzką czekoladą i udekoruj miętą.

ludzkie kości składają się z kolagenu nasyconego związkami nieorganicznymi, w szczególności związkami wapnia: amorficznym fosforanem i hydroksylopatytem, których procent zmienia się wraz z wiekiem. Kolagen ścięgien i skóry różni się nieco strukturą. Brak kolagenu znacząco wpływa na ich stan, zwłaszcza w wieku dorosłym i starości, kiedy naturalna synteza kolagenu jest zmniejszona. Dlatego konieczne jest częstsze spożywanie potraw zawierających żelatynę. Prawda jest taka, że dla stabilnego efektu należy spożywać około 80 g żelatyny na raz. Natomiast na 3-4 porcje deseru potrzeba tylko 20 g.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal / 100g

Podobne przepisy