Sernik żelatynowy z masłem i twarogiem

taki deser można słusznie uznać za dar niebios dla gospodyni! Sernik z żelatyną bez pieczenia jest tak piękny i pyszny, zapiera dech w piersiach! Delikatny i zwiewny smakołyk bez wątpienia zachwyci słodycze. Przygotowanie sernika jest bardzo proste, wystarczy przestrzegać kolejności, a po przetarciu twarogu lepiej nie ubijać masy mikserem, w przeciwnym razie będzie nasycony pęcherzykami powietrza, a rodzaj desetru nie będzie taki, jakiego potrzebujesz.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 46 % 24 g
327 kcal
IG: 4 / 50 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 40 min

1. Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na 10 minut do spęcznienia, a w międzyczasie zajmiemy się ciasteczkami: układamy ciasteczka w misce blendera i mielimy na drobne okruchy (można je również zmielić za pomocą wałka do ciasta).

2. Rozpuść masło do stanu płynnego i wlej do okruchów, wymieszaj, włóż do oddzielnej formy, dokładnie ubij.

3. Zmiel twaróg przez sito lub ubij blenderem na pastowatą masę, po czym dodaj wanilinę i cukier puder, wymieszaj drewnianą szpatułką.

4. Połam czekoladę na kawałki, włóż do miski, rozpuść w kuchence mikrofalowej (możesz stopić w dowolny dogodny sposób, na przykład w łaźni wodnej), wlej rozpuszczoną czekoladę do masy twarogowej, wymieszaj.

5. Rozpuszczamy również żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, łączymy z masą twarogową.

6. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę mikserem, aż uzyska gęstą, bujną konsystencję i wmieszaj Części do masy twarogowej.

7. Rozłóż powstałą masę na podstawie, wyrównaj, przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na noc lub co najmniej 4-5 godzin.

po określonym czasie sernik można podawać dekorując do woli.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy