galaretka mleczno-śmietankowa z wanilią

najdelikatniejszy mleczny zimny przysmak dla dzieci i dorosłych! Czy jest lepszy sposób na letnie upały niż zimna galaretka? Deser przygotowywany jest na bazie mleka i śmietany, dzięki czemu jest bogaty w wapń, niezbędny dla dzieci i niezbędny dla młodego organizmu. Żelatyna jest również dobra dla kości i wzrostu dziecka. Wiele dzieci nie lubi mleka, ale na pewno nie odmówią takiego deseru. Dlatego ta uczta jest doskonałym znaleziskiem dla wielu rodziców. Przygotowanie tego deseru jest proste i nie wymaga dużego wysiłku. Opcjonalnie deser można podawać z czekoladą, jagodami, kawałkami owoców i orzechami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 45 % 9 g
127 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. W razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany oprócz mleka, co sprawi, że deser będzie bardziej satysfakcjonujący i pożywny. Zamiast jagód możesz wziąć czekoladę, kawałki owoców i orzechy do posypania. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku. Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Zwykle żelatynę należy zalać zimną przegotowaną wodą i pozostawić na kilka godzin, aby pęczniała w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie włączamy powolny ogień, dodajemy cukier i gotujemy, ciągle mieszając, aż kryształy żelatyny i cukru całkowicie się rozpuszczą. Nie trzeba doprowadzać mieszanki do wrzenia. Usuń mieszaninę z ognia, wlej połowę mieszanki do innego pojemnika. Pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko i śmietanę do pozostałej połowy mieszanki, dodaj żelatynę, ukryje smak mleka w deserze. Włącz ogień i podgrzej mieszaninę, ciągle mieszając łyżką, aby zawartość nie przypaliła się do dna. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Wyłącz ogień. Mikserem lub trzepaczką ubij mieszankę mleczno-żelatynową, aż na powierzchni pojawi się piana i lekko zgęstnieje. Wlać mieszaninę galaretki do misek, po połowie do każdego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wkładamy miski do lodówki do zestalenia (do 2 godzin, czas zamrażania zależy od temperatury ustawionej na lodówce i objętości masy). Wyjmij miski, wlej mieszaninę mleka i galaretki na wierzch galaretki. Wkładamy galaretkę do lodówki, aby deser całkowicie zestalił się, wystarczy na to 3 godziny. Przed podaniem udekoruj według uznania. Podajemy do stołu. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy