skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ogórki do takiego zbioru należy przyjmować Młode i twarde, bez zwiotczenia i uszkodzeń, niewielkich rozmiarów. Jednak duże owoce można wykorzystać do tego przedmiotu obrabianego, jeśli pokroisz je w koła. Przede wszystkim myjemy ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki po obu stronach, włóż do głębokiej miski i napełnij zimną wodą, pozostaw na trzy godziny. Taką procedurę należy wykonać, jeśli zbiór całych owoców.
Krok 2:
Podczas moczenia ogórków zajmijmy się sterylizacją słoików. Szklane słoiki o pojemności 1 litra myjemy zimną wodą i sodą, pokrywki myjemy również roztworem sody. I sterylizujemy je w piekarniku. Umieszczamy słoiki szyjką w dół na ruszcie w piekarniku (muszą być mokre), włączamy piekarnik o 150 stopni, sterylizujemy słoiki przez 20 minut. Gotuj pokrywki w wodzie przez 5 minut, pozwól im wyschnąć. Korzeń chrzanu i ząbki czosnku pokroić na kawałki.
Krok 3:
Ogórki ponownie myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka, pozwalamy wodzie spłynąć.Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka krążków chrzanu i kawałków czosnku. kładziemy ogórki, mocno ubijając je w słoiku.
Krok 4:
Gotowanie marynaty. Wlej wodę do emaliowanej patelni. Doprowadź go do wrzenia, dodaj cukier, sól, liść laurowy i pieprz oraz goździki, ocet. Gotuj marynatę przez kilka minut, wyłącz ogień, ostudź do ciepłego stanu. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej go do ciepłej marynaty. Ponownie doprowadzamy go do wrzenia, mieszając, aby żelatyna się rozdzieliła.
Krok 5:
Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka krążków chrzanu i kawałków czosnku. kładziemy ogórki, mocno ubijając je w słoiku. Napełnij je marynatą. Przykryj pokrywką i sterylizuj. Wlej wodę do rondla z szmatką na dole, włóż słoiki z ogórkami, włącz ogień i sterylizuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody.
Krok 6:
Zwijamy słoiki, kładziemy do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do spiżarni do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g