ogórki w żelatynie na zimę

oryginalny przepis na przygotowanie ogórków na zimę w żelatynie! Marynowane lub marynowane ogórki prawie nikogo nie zaskoczą. Ale ogórki w żelatynie podane do stołu z pewnością wzbudzą zainteresowanie i zdziwienie większości. Galaretowate wypełnienie nie tylko nadaje piklom niezwykły smak, ogórki stają się szczególnie delikatne i aromatyczne, ale także sprawia, że to danie jest szczególnie piękne i oryginalne w podawaniu. Słoik ogórków w żelatynie z pewnością ozdobi każdy świąteczny stół i zaskoczy gości niezwykłym sposobem przygotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Ogórki do takiego zbioru należy przyjmować Młode i twarde, bez zwiotczenia i uszkodzeń, niewielkich rozmiarów. Jednak duże owoce można wykorzystać do tego przedmiotu obrabianego, jeśli pokroisz je w koła. Przede wszystkim myjemy ogórki pod bieżącą wodą. Odetnij ich końcówki po obu stronach, włóż do głębokiej miski i napełnij zimną wodą, pozostaw na trzy godziny. Taką procedurę należy wykonać, jeśli zbiór całych owoców.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas moczenia ogórków zajmijmy się sterylizacją słoików. Szklane słoiki o pojemności 1 litra myjemy zimną wodą i sodą, pokrywki myjemy również roztworem sody. I sterylizujemy je w piekarniku. Umieszczamy słoiki szyjką w dół na ruszcie w piekarniku (muszą być mokre), włączamy piekarnik o 150 stopni, sterylizujemy słoiki przez 20 minut. Gotuj pokrywki w wodzie przez 5 minut, pozwól im wyschnąć. Korzeń chrzanu i ząbki czosnku pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki ponownie myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka, pozwalamy wodzie spłynąć.Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka krążków chrzanu i kawałków czosnku. kładziemy ogórki, mocno ubijając je w słoiku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowanie marynaty. Wlej wodę do emaliowanej patelni. Doprowadź go do wrzenia, dodaj cukier, sól, liść laurowy i pieprz oraz goździki, ocet. Gotuj marynatę przez kilka minut, wyłącz ogień, ostudź do ciepłego stanu. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej go do ciepłej marynaty. Ponownie doprowadzamy go do wrzenia, mieszając, aby żelatyna się rozdzieliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy kilka krążków chrzanu i kawałków czosnku. kładziemy ogórki, mocno ubijając je w słoiku. Napełnij je marynatą. Przykryj pokrywką i sterylizuj. Wlej wodę do rondla z szmatką na dole, włóż słoiki z ogórkami, włącz ogień i sterylizuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwijamy słoiki, kładziemy do góry nogami, przykrywamy ciepłym kocem, pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do spiżarni do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy