domowe lody bananowe w blenderze

świetny orzeźwiający naturalny deser z dojrzałych bananów! Domowe lody bananowe w blenderze zaskoczą prostym przygotowaniem i doskonałym smakiem! Taki deser, to jest to, czego potrzebujesz w upalny letni dzień! Urzeka również naturalność i dostępność produktów niezbędnych do przygotowania lodów.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 88 % 21 g
100 kcal
IG: 10 / 62 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowe lody z dojrzałych bananów za pomocą blendera, oprócz samego blendera potrzebne będą banany (słodkie, dojrzałe), naturalne świeże mleko (użyłem pasteryzowanego sklepu), trochę soku z cytryny i granulowany cukier. Zamiast cukru możesz dodać słodziki według własnego gustu: naturalny miód (preferowany płyn), syrop.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany ze skóry. Jeśli na miazdze są przyciemnione miejsca, należy je usunąć. Pokrój obrane banany w plasterki i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Nie jest pożądane, aby kręgi bananów "sklejały się" ze sobą w miejscach cięcia. Uformowane grudki będą następnie trudne do rozbicia w blenderze. Przenieś stwardniałe plastry bananów do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przy największej mocy ubij zamrożone kawałki banana. Najpierw powstaje duży okruch. Dodaj granulowany cukier i sok z cytryny do miski blendera. Wlej również trochę mleka. Nie wlewaj mleka na raz, dodawaj go stopniowo, dostosowując gęstość masy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko razem na jednorodną masę. Dostosuj lody do smaku w stosunku do cukru i dodaj więcej mleka, jeśli to konieczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gotową jednorodną masę do foremek do lodów lub Przenieś do pojemnika. Umieść w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj gotowe domowe lody bananowe w blenderze, zanurzając kokilki w gorącej wodzie i usuwając kokilkę. Lub jeśli lody są w pojemniku, użyj specjalnej łyżki do lodów, która tworzy kulki (należy ją również najpierw zanurzyć w gorącej wodzie).

urozmaicenie takiego przepisu nie jest trudne: spróbuj dodać trochę ciemnej czekolady startej na drobnej tarce-deser nabierze szczególnej elegancji i stanie się bardziej wyrafinowany!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy