skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domowe lody z dojrzałych bananów za pomocą blendera, oprócz samego blendera potrzebne będą banany (słodkie, dojrzałe), naturalne świeże mleko (użyłem pasteryzowanego sklepu), trochę soku z cytryny i granulowany cukier. Zamiast cukru możesz dodać słodziki według własnego gustu: naturalny miód (preferowany płyn), syrop.
Krok 2:
Obierz banany ze skóry. Jeśli na miazdze są przyciemnione miejsca, należy je usunąć. Pokrój obrane banany w plasterki i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Nie jest pożądane, aby kręgi bananów "sklejały się" ze sobą w miejscach cięcia. Uformowane grudki będą następnie trudne do rozbicia w blenderze. Przenieś stwardniałe plastry bananów do miski blendera.
Krok 3:
Przy największej mocy ubij zamrożone kawałki banana. Najpierw powstaje duży okruch. Dodaj granulowany cukier i sok z cytryny do miski blendera. Wlej również trochę mleka. Nie wlewaj mleka na raz, dodawaj go stopniowo, dostosowując gęstość masy do smaku.
Krok 4:
Zmiel wszystko razem na jednorodną masę. Dostosuj lody do smaku w stosunku do cukru i dodaj więcej mleka, jeśli to konieczne.
Krok 5:
Wlej gotową jednorodną masę do foremek do lodów lub Przenieś do pojemnika. Umieść w zamrażarce na co najmniej 4-6 godzin.
Krok 6:
Podawaj gotowe domowe lody bananowe w blenderze, zanurzając kokilki w gorącej wodzie i usuwając kokilkę. Lub jeśli lody są w pojemniku, użyj specjalnej łyżki do lodów, która tworzy kulki (należy ją również najpierw zanurzyć w gorącej wodzie).
urozmaicenie takiego przepisu nie jest trudne: spróbuj dodać trochę ciemnej czekolady startej na drobnej tarce-deser nabierze szczególnej elegancji i stanie się bardziej wyrafinowany!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g