Włoski deser lody czekoladowe Semifredo

rozkoszuj się niesamowicie delikatnymi domowymi lodami! Lubisz lody? Jeśli chodzi o mnie, to po prostu go uwielbiam! Szczególnie domowej roboty) cóż, jak możesz przejść obok Delikatnego, jedwabistego i kremowego deseru! Dlatego dzisiaj z wielką przyjemnością dzielę się z wami bardzo prostymi, ale jednocześnie niesamowicie pysznymi włoskimi lodami czekoladowymi Semifredo. W sercu tych lodów są tylko trzy główne składniki: ser ricotta, śmietana i cukier puder. A jeśli chcesz, możesz zrobić te lody waniliowe, czekoladowe, karmelowe itp., Wystarczy włączyć wyobraźnię) głównym plusem tych lodów jest to, że nie potrzebują do tego Maszyny do lodów, a podczas zamrażania wcale nie trzeba go mieszać, nie tworzą się w nim kryształy! Więc zacznijmy:)
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 34 % 17 g
węglowodany 54 % 27 g
299 kcal
IG: 7 / 4 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie włóż ricottę do dużej miski. Dodaj do niego cukier puder (można go zastąpić drobnym cukrem) i wanilię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem lub trzepaczką ubij ricottę, aż uzyskasz puszystą i jednorodną śmietanę. Jeśli używasz drobnego cukru, ubij, aż całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    70 g gorzkiej czarnej czekolady topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli topisz się w kuchence mikrofalowej. Podgrzej czekoladę przez 10-15 sekund, za każdym razem dokładnie ją mieszając. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostałe 30 g czekolady drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do ricotty ubitej z cukrem pudrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mikserem dokładnie ubij, aż uzyskasz gładki krem czekoladowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną czekoladę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I już ostrożnie wymieszaj łopatką, aby kawałki czekolady były równomiernie rozmieszczone w masie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij dobrze schłodzoną ciężką śmietanę na puszystą, gęstą pianę. Tylko uważaj i nie przerywaj śmietany, w przeciwnym razie otrzymasz masło!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W częściach dodaj bitą śmietanę do bazy czekoladowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinniśmy mieć bardzo delikatny, miękki i aromatyczny krem czekoladowy. Nawiasem mówiąc, ten krem jest idealny do układania ciast, można go ozdobić babeczkami (wtedy lepiej rozpuścić całą czekoladę, w przeciwnym razie posiekane kawałki mogą utknąć w torbie cukierniczej) lub po prostu podać w szklankach. Ale przecież robimy lody, więc gotujemy dalej:)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Każdą formę do pieczenia (u mnie jest to forma do babeczek o wymiarach 13x24 cm i głębokości około 6 cm) lub plastikowy pojemnik do zamrażania wyłożony folią spożywczą (jeśli gotujesz w plastikowym pojemniku, możesz pominąć ten krok).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotową podstawę czekolady przenosimy do przygotowanego pojemnika. Na górze również przykryj folią lub pokrywką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wysyłamy nasze lody do zamrażarki i zapominamy o nich na 4-5 godzin lub całą noc!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To wszystko, pyszne lody czekoladowe Semifredo są gotowe! Jest niesamowicie delikatny i jedwabisty!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g

Podobne przepisy