skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj składniki.
Krok 2:
Następnie włóż ricottę do dużej miski. Dodaj do niego cukier puder (można go zastąpić drobnym cukrem) i wanilię.
Krok 3:
Mikserem lub trzepaczką ubij ricottę, aż uzyskasz puszystą i jednorodną śmietanę. Jeśli używasz drobnego cukru, ubij, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
70 g gorzkiej czarnej czekolady topi się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli topisz się w kuchence mikrofalowej. Podgrzej czekoladę przez 10-15 sekund, za każdym razem dokładnie ją mieszając. Rozpuszczoną czekoladę pozostawić do ostygnięcia.
Krok 5:
Pozostałe 30 g czekolady drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do ricotty ubitej z cukrem pudrem.
Krok 7:
Mikserem dokładnie ubij, aż uzyskasz gładki krem czekoladowy.
Krok 8:
Dodaj posiekaną czekoladę.
Krok 9:
I już ostrożnie wymieszaj łopatką, aby kawałki czekolady były równomiernie rozmieszczone w masie.
Krok 10:
Ubij dobrze schłodzoną ciężką śmietanę na puszystą, gęstą pianę. Tylko uważaj i nie przerywaj śmietany, w przeciwnym razie otrzymasz masło!
Krok 11:
W częściach dodaj bitą śmietanę do bazy czekoladowej.
Krok 12:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinniśmy mieć bardzo delikatny, miękki i aromatyczny krem czekoladowy. Nawiasem mówiąc, ten krem jest idealny do układania ciast, można go ozdobić babeczkami (wtedy lepiej rozpuścić całą czekoladę, w przeciwnym razie posiekane kawałki mogą utknąć w torbie cukierniczej) lub po prostu podać w szklankach. Ale przecież robimy lody, więc gotujemy dalej:)
Krok 13:
Każdą formę do pieczenia (u mnie jest to forma do babeczek o wymiarach 13x24 cm i głębokości około 6 cm) lub plastikowy pojemnik do zamrażania wyłożony folią spożywczą (jeśli gotujesz w plastikowym pojemniku, możesz pominąć ten krok).
Krok 14:
Gotową podstawę czekolady przenosimy do przygotowanego pojemnika. Na górze również przykryj folią lub pokrywką.
Krok 15:
Wysyłamy nasze lody do zamrażarki i zapominamy o nich na 4-5 godzin lub całą noc!
Krok 16:
To wszystko, pyszne lody czekoladowe Semifredo są gotowe! Jest niesamowicie delikatny i jedwabisty!
Krok 17:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g