Jak zamrozić bakłażana na zimę

najlepszy, najłatwiejszy i najszybszy sposób zbioru na zimę! Mrożone bakłażany zachowują swój smak w pełni. Dodane do potrawy nie różnią się od świeżych. Możesz przechowywać je przez cały rok, pakując je w porcje lub pojemniki. Można je dodawać w dowolnym miejscu, skracając czas gotowania.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić bakłażana na zimę? Wybierz odpowiednie owoce. Powinny być elastyczne, bez pęknięć i wgnieceń, Dojrzałe, ale nie Dojrzałe. Umyj bakłażany zimną wodą, odetnij ogony z owoców. Pokrój bakłażana. Można je ciąć w dowolny kształt, czy to koła, bloki, kostki, talerze. Kształt i rodzaj cięcia zależy bardziej od tego, co następnie ma być przygotowane z bakłażana (kawior, gulasz, bułki, pieczone bakłażany itp.).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekany bakłażan (mam małe kostki) przenieś do głębokiego pojemnika. Usuń nadmiar soku i gorycz z bakłażana. Posyp bakłażana 2 łyżkami soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby bakłażany były smaczne i nie były "gumowe", poddamy je obróbce cieplnej. Aby to zrobić, zagotuj czajnik z wodą i zalej kawałki bakłażana wrzącą wodą, przykryj je talerzem, na którym ustawisz ucisk (mam miskę z wodą). Pozostaw bakłażana pod uciskiem przez 25 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie usuń ucisk, dokładnie opłucz bakłażany zimną wodą, a następnie wrzuć je do durszlaka, aby cała woda była szklana i ostygła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przenieś kawałki bakłażana do plastikowej torby lub pojemnika. Zawiąż dobrze torbę, jeśli używasz pojemnika, zamknij go szczelnie pokrywką. Ważne jest, aby były szczelnie zapakowane i nie przepuszczały powietrza. Wyślij bakłażana do zamrażarki. Przechowuj mrożone bakłażany przez 1 rok.

trochę o wyborze krojenia bakłażana.
jeśli chcesz zamrozić bakłażana na bułki lub lasagne, bakłażan należy pokroić wzdłuż, aby uzyskać cienkie, długie, szerokie talerze.
jeśli bakłażan jest niezbędny do gotowania gulaszu, dodawania go do zupy, należy go pokroić w kostkę.
do pieczenia bakłażany pokrojone w plastry będą idealne.
do nadziewania bakłażany można po prostu pokroić wzdłuż na pół, dzieląc je na dwie części.

nie ma potrzeby wstępnego rozmrażania bakłażana, chyba że konieczne jest krojenie bakłażana na mniejsze kawałki. W takim przypadku bakłażany wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie trzymamy je w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy