skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrażać świeże ogórki na zimę? Przygotuj świeże, gęste ogórki marynowane (kolczaste). Możesz oczywiście użyć gładkich owoców, ale jaki jest sens?! W końcu są teraz dostępne prawie przez cały rok. Dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualne pozostałości gleby. Pozwól wodzie spłynąć, w przeciwnym razie po zamrożeniu da dodatkową ilość szronu w opakowaniu.
Krok 2:
Z ogórków odetnij końcówki po obu stronach.
Krok 3:
Posiekaj ogórki w dowolny sposób. Możesz nawet zetrzeć je na grubej tarce. Kształt krojenia będzie zależeć od tego, do jakich potraw planujesz dodać takie ogórki. Wybrałem małe słomki do wykorzystania w sałatkach.
Krok 4:
Będę zamrażać ogórki w specjalnych, gęstych workach do pakowania próżniowego. Ale zrobi to każda ciasna torba nadająca się do zamrażania lub torba z zapięciem "zip-lock", a nawet plastikowy pojemnik. Ale w każdym razie polecam zamrażanie małych porcji, na około jedno danie. Dzięki temu ogórki będą wygodniejsze i szybsze do rozmrażania.
Krok 5:
Zapakuj ogórki za pomocą zgrzewarki próżniowej lub innej wybranej metody. Uszczelniacz próżniowy Ustaw do pracy przy niskim ciśnieniu, aby nie spłaszczyć delikatnych ogórków.
Krok 6:
Na każdym opakowaniu umieść etykietę z datą zamrożenia. Pozwoli to kontrolować świeżość półfabrykatów. Wyślij paczki do zamrażarki o temperaturze -18 stopni i niższej. Tam puste miejsca można przechowywać przez całą zimę.
przed dodaniem ogórków do sałatki uwolnij je z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Czas rozmrażania będzie zależał od grubości formacji. Im cieńsza warstwa, tym szybciej warzywa będą gotowe do pracy.
dodałam takie ogórki do sałatki z białej kapusty, marchwi i pomidorów cherry z dressingiem z pachnącego oleju słonecznikowego. Ogórki doskonale uzupełniały i odświeżały sałatkę.
smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g