lody pomarańczowe z pomarańczami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
myjemy pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą tarki (na drobnej tarce) usuń skórkę z pomarańczy, wyciśnij sok z pomarańczy. Wlej cukier, skórkę do rondla z grubym dnem, wlej sok i dodaj trochę wody. Gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić syrop. Dodaj do niego mleko i śmietanę, dokładnie wymieszaj. Schłodzić w lodówce. Następnie włóż do zamrażarki. Po pół godzinie, gdy mieszanina jest miękka, ubij ją mikserem. I powtarzamy tę procedurę co pół godziny jeszcze cztery razy. To wystarczy, aby lody dobrze stwardniały.
podawaj lody w miseczkach na plasterkach pomarańczy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g