skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zamrozić zielony groszek? Na początek weź strąki grochu i dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Lepiej jest zrobić taki przedmiot, gdy groszek jest dobrze dojrzały, ale nie przejrzały — nie stał się żółty i twardy. Wybierz grube, mocne strąki, bez plam i oznak zepsucia. Umyj groszek, wkładając go do durszlaka. Następnie pozwól wodzie spłynąć.
Krok 2:
Wyczyść strąki, w tym przypadku lepiej przyciągnąć całą rodzinę, aby proces przebiegał szybciej. Podczas czyszczenia Wybierz zepsuty lub robaczkowy groszek.
Krok 3:
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wlej oczyszczony groszek do wrzącej wody i gotuj przez około 1 minutę.
Krok 4:
Gotowy groszek wrzuć na sito lub durszlak i natychmiast przenieś do bardzo zimnej wody. W ten prosty sposób zatrzymasz proces gotowania i zachowasz jasny kolor groszku. Aby woda była naprawdę zimna, możesz dodać do niej lód. Odcedź schłodzony groszek, ponownie wrzucając go do durszlaka.
Krok 5:
Wlej groszek na ręcznik (papierowy lub waflowy, lepiej nie bierz frotte, w przeciwnym razie mogą dostać się kłaczki) i dokładnie go wysusz.
Krok 6:
Teraz możesz zacząć zamrażać. Posyp suszony groszek w jednej warstwie na tacy pokrytej papierem i wyślij do zamrażarki. Jeśli jest dużo grochu, zamrażaj go partiami.
Krok 7:
Po 30-40 minutach wyjmij tacę z groszkiem.
Krok 8:
Wlej go do odpowiedniej torby i włóż do zamrażarki na żądanie. Podobnie zamrozić inne porcje groszku. Rozmrozić mrożony groszek przed użyciem, przenosząc go z zamrażarki do lodówki.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g