Jak zamrozić zielony groszek

proste, szybkie, zdrowe, witaminy przez cały rok! Zamrażanie zielonego groszku na zimę wcale nie jest trudne. Dzięki metodzie opisanej w tym przepisie zachowuje maksymalną ilość składników odżywczych. Ponadto groszek nie traci pięknego zielonego koloru.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 10 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić zielony groszek? Na początek weź strąki grochu i dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Lepiej jest zrobić taki przedmiot, gdy groszek jest dobrze dojrzały, ale nie przejrzały — nie stał się żółty i twardy. Wybierz grube, mocne strąki, bez plam i oznak zepsucia. Umyj groszek, wkładając go do durszlaka. Następnie pozwól wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyczyść strąki, w tym przypadku lepiej przyciągnąć całą rodzinę, aby proces przebiegał szybciej. Podczas czyszczenia Wybierz zepsuty lub robaczkowy groszek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w dużym garnku. Wlej oczyszczony groszek do wrzącej wody i gotuj przez około 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy groszek wrzuć na sito lub durszlak i natychmiast przenieś do bardzo zimnej wody. W ten prosty sposób zatrzymasz proces gotowania i zachowasz jasny kolor groszku. Aby woda była naprawdę zimna, możesz dodać do niej lód. Odcedź schłodzony groszek, ponownie wrzucając go do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej groszek na ręcznik (papierowy lub waflowy, lepiej nie bierz frotte, w przeciwnym razie mogą dostać się kłaczki) i dokładnie go wysusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz możesz zacząć zamrażać. Posyp suszony groszek w jednej warstwie na tacy pokrytej papierem i wyślij do zamrażarki. Jeśli jest dużo grochu, zamrażaj go partiami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 30-40 minutach wyjmij tacę z groszkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej go do odpowiedniej torby i włóż do zamrażarki na żądanie. Podobnie zamrozić inne porcje groszku. Rozmrozić mrożony groszek przed użyciem, przenosząc go z zamrażarki do lodówki.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

pamiętaj, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g

Podobne przepisy