Maliny mrożone na zimę

Prosty, szybki i skuteczny sposób przechowywania zdrowych jagód! Mrożone maliny na zimę będą przyjemną ucztą w zimnych porach roku. Pomimo całej prostoty przepisu, wciąż jest w nim kilka sztuczek. Dowiedz się o nich już teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zamrozić maliny na zimę? Do tego potrzebujemy tylko samych malin. Nie są wymagane żadne dodatki. Maliny zamrozimy całymi jagodami. Wybierz najświeższe, najsilniejsze i najczystsze jagody bez łodygi. Usuń patyki i liście, jeśli są obecne. Idealną opcją byłyby maliny natychmiast w krzaku. Maliny są delikatne i nie trwają długo. Dzięki tej metodzie zamrażania malin nie można myć. Jagody są nasycone wilgocią i po rozmrożeniu rozprzestrzeniają się.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zamrozić, weź tacę i przykryj ją ręcznikiem papierowym. Rozłóż wybrane maliny. Jeśli pojawi się sok, natychmiast wchłonie się w papier. W przeciwnym razie sok zamarznie po zamrożeniu, a jagoda będzie musiała zostać oderwana od tacy. Z tego powodu zostanie uszkodzona. Rozłóż jagody luźno na tacy, aby nie dotykały się i nie leżały na sobie. Umieść tacę w zamrażarce na kilka godzin. Najlepiej zostawić na noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ze względu na fakt, że Maliny były początkowo mocne i suche, nie sklejają się po zamrożeniu i zachowują swój kształt. Mrożone jagody swobodnie poruszają się po tacy. Teraz Można je pakować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przechowuję mrożone jagody w plastikowych pojemnikach. Ale możesz wziąć paczki. Ale w paczkach lata mogą się zepsuć. Umieść mrożone jagody w przygotowanym pojemniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pokrywki i włóż do zamrażarki do przechowywania. W tej formie jagody są doskonale przechowywane przez długi czas. Mogą być używane do robienia kompotów, ciast, do dodawania do owsianki lub deserów. Miłego zimowego poczęstunku!

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g

Podobne przepisy