Jak zamrażać grzyby na zimę w zamrażarce

nie tracą swoich właściwości po rozmrożeniu! W ten sposób można zamrozić dowolne grzyby: zarówno uprawiane, jak i dzikie. W całości lub w plasterkach. Wystarczy wybrać żądany kształt cięcia i wybrać opakowanie lub pojemnik do zamrażania.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 3 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 20 % 1 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj grzyby pod bieżącą wodą, zwracając szczególną uwagę na przestrzeń pod kapeluszem. Z reguły pod czapką i u podstawy stosu najczęściej pozostają cząstki gleby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż grzyby na jednorazowych ręcznikach papierowych, aby nadmiar wilgoci został wchłonięty. Podczas zamrażania grzybów jest całkowicie bezużyteczny, ponieważ to woda daje niepotrzebną warstwę szronu na produkcie. Pozwól grzybom odpocząć przez trzy do pięciu minut, podczas gdy wilgoć zostanie wchłonięta. W tym czasie przygotuj opakowanie lub tace, w których będziesz zamrażać grzyby. Będę używał specjalnych worków do pakowania próżniowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku grzybów zaktualizuj kawałki stosów i pokrój w zależności od tego, do jakich potraw planujesz później użyć grzybów. Kroję na ćwiartki, aby użyć grzybów w kremowym sosie do makaronu. Ponadto grzyby można posiekać w dużej i średniej kostce, a także w płytkach - cienkich lub grubych. W każdym razie nie warto zbyt drobnoziarnisty, ponieważ grzyby dają silny "skurcz" przy każdej obróbce cieplnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż grzyby w specjalnych workach do pakowania próżniowego lub w wybranym pojemniku. Dobrze jest również zamrażać grzyby w ciasnych torebkach do zamrażania z zamkiem błyskawicznym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą zgrzewarki próżniowej pod niskim ciśnieniem szczelnie zapakuj grzyby. Pozwoli to grzybom nie marszczyć się i nie sklejać ze sobą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawsze zamrażam grzyby w małych porcjach, aby jedno opakowanie wystarczyło na jedno danie. Dobrze jest przykleić etykietę z datą zamrożenia na opakowaniu. Pozwoli to śledzić daty ważności Twoich półfabrykatów. Usuń grzyby do zamrażarki, w której temperatura wynosi -18 stopni i mniej. Tam grzyby będą mogły być przechowywane przez całą zimę.

trzymam grzyby w zamrażarce na tej samej półce z mrożonymi warzywami, jagodami i owocami.

pakowanie próżniowe ma wiele zalet. Po pierwsze, jest profesjonalny. Po drugie, bez kontaktu z powietrzem produkty w nim dłużej zachowują świeżość, nie nabierając obcych zapachów. Minimum szronu, jeśli w ogóle... Ponadto organizacja przechowywania w zamrażarce przejdzie na nowy poziom jakości.

powodzenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g

Podobne przepisy