lody bananowe z truskawkami, bez cukru i śmietany.

to świetna alternatywa dla lodów sklepowych. To świetna alternatywa dla lodów sklepowych! Wyróżnia się całkowicie naturalną kompozycją bez dodatków i bardzo niezbyt zwykłym i bogatym smakiem. Na pewno pokochasz ten przepis!
IvannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 83 % 15 g
72 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dojrzałe i słodkie banany obieramy, kroimy w plasterki i wysyłamy do zamrażarki na kilka godzin, banany powinny zamarznąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Truskawki należy również pokroić i zamrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mrożone banany i truskawki wysyłamy do miski blendera i dodajemy mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera zamieniamy kremową masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenosimy masę do pojemnika do zamrażania, może to być Sudok, Pojemnik, miska, specjalne formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy pojemnik z zamrażarki mniej więcej raz na pół godziny i mieszamy. Powtarzamy to kilka razy.

Dzień dobry wszystkim! Gorąco polecam Robienie lodów według tego prostego, smacznego, zdrowego, szybkiego i bardzo łatwego do przygotowania przepisu. Lody według tego przepisu są bardzo smaczne i bardzo zdrowe o niezwykłym wyraźnym smaku bananowym. Te lody są bardzo lubiane przez dzieci. Przepis jest wspaniały. Nie dlatego, że go oferuję, ale dlatego, że w pełni spełnia moje zasady zdrowego odżywiania. Te lody są również odpowiednie dla sportowców i tych, którzy chcą schudnąć bez uciekania się do sztywnej diety i ograniczonego spożycia wszystkiego, co słodkie.

wielu już wie, jak zrobić lody. Podstawową koncepcją jest ubijanie mrożonego banana w blenderze. Uzyskuje się miękką konsystencję lodów. Dodając inne składniki, można nawet uzyskać smak tradycyjnych lodów (w przypadku dodania mleka kokosowego i pasty orzechowej).

przede wszystkim przygotowujemy banany. Powinny być dobrze dojrzałe, mieć żółty lub brązowy kolor. Im bardziej dojrzały owoc,tym bardziej karmelizowany smak lodów. Zielone banany nie będą działać, ponieważ po ugotowaniu nadadzą deserowi nieprzyjemny, cierpki smak. Dlatego lepiej pozostawić banany na 1 dzień w temperaturze pokojowej, aby dojrzewały. Następnie obierz je. Pokroić na małe kawałki. Wkładamy do pojemnika lub torby lub po prostu na talerz i wysyłamy do zamrażarki na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g

Podobne przepisy