mrożona cukinia na zimę

zachowaj świeżość cukinii do użytku w mroźną zimę. Wiele gospodyń domowych nie zamraża cukinii, ponieważ po rozmrożeniu traci wiele swoich właściwości fizycznych. Chcę podzielić się z Wami moim doświadczeniem w zamrażaniu i kilkoma sposobami użycia tego przedmiotu obrabianego.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź cukinię w dowolnej ilości i spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie należy je wysuszyć i obrać, jeśli nie są młode. Dam ci 3 opcje zamrażania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierwszym z nich są kostki. Cukinię kroimy w kostkę niezbyt małą, ale też nie dużą. Następnie wkładamy je do torby i natychmiast wysyłamy do zamrażarki. Cukinia nie powinna tracić soku. Używamy tego kęsa do gulaszu i zupy. Podczas późniejszego gotowania nie należy ich rozmrażać. Po prostu zamrożone i umieszczone w garnku lub na patelni z resztą półgotowanych warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia gotuje się bardzo szybko, a mrożona jest jeszcze szybsza i ten fakt należy wziąć pod uwagę podczas gotowania. Druga opcja to kółka. Cukinię kroimy w plastry i odstawiamy na 10 minut, aby po prostu położyć się w misce. Nadmiar soku zejdzie, po czym należy przykryć płaską półkę do zamrażania pergaminem i schłodzić, gdy cukinia zamarznie i nie przylgnie do siebie, można je złożyć w torebkę. Takie kółka są idealne do zapiekanek warzywnych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A trzecią opcją jest pocieranie. Bierzemy grubą tarkę i przystępujemy do mielenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyciśnij nadmiar wilgoci, tyle płynu mi wyszło. Przenosimy przedmiot do torby i wysyłamy do zamrażarki. Ta opcja jest odpowiednia dla naleśników lub kremowych zup. Do gotowania wystarczy rozmrozić, ponownie usunąć nadmiar płynu, a następnie zgodnie z tekstem przepisu:)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda nasz domowy półprodukt. Gotujemy i cieszymy się :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g

Podobne przepisy