lody rozmarynowe

Twoi goście raczej nie zgadną obecność rozmarynu w składzie. Wczesna i ciepła wiosna W centralnej Rosji obudziła we mnie chęć zrobienia ulubionego deseru, którego staram się nie jeść w zimnych porach roku - lodów. W zeszłym roku doceniłem, jak pyszne może być, jeśli jest gotowane w domu. A przez krótką zimę zebrałem wiele ciekawych przepisów, które postaram się wdrożyć w tym roku. A pierwszym z nich są lody rozmarynowe. Smak mnie zaskoczył i zachwycił: słodycz cukru i lekki aromat iglasty. Na pewno nigdy tego nie próbowałeś!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 59 % 22 g
214 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić lody z rozmarynem, potrzebujemy: świeżych gałązek rozmarynu, śmietany, mleka, cukru, brązowego (trzcinowego) cukru, żółtek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, dodaj gałązki rozmarynu. Doprowadzić mleko do wrzenia i natychmiast usunąć z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj garnek pokrywką i schłodź mleko przez 30 minut. Następnie ponownie podpal mleko i ponownie zagotuj. Następnie ponownie ostudź. Powtórz proces gotowania i chłodzenia jeszcze raz. Jest to konieczne, rozmaryn dał swój aromat i smak mleku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po schłodzeniu mleka po raz trzeci należy je odcedzić i podgrzać na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i brązowym cukrem, aż będą puszyste. Zrobiłam mniejszą porcję, więc użyłam tylko 2 żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie przestając ubijać, wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej masę z powrotem do rondla i gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jednocześnie staraj się nie doprowadzać masy do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj krem przez sito i ostudź do temperatury pokojowej. Nie wycierałem przez sito, ponieważ krem okazał się idealny-bez grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę do schłodzonej śmietany i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś masę do pojemnika i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przez kolejną 1 godzinę w zamrażarce. Podczas serwowania możesz posypać lody cukrem trzcinowym i udekorować gałązkami rozmarynu.

lody te można przypisać sekcji żywienia dietetycznego, więc nie są przygotowywane z ciężkiej śmietany, ale z mniej tłustej i wysokokalorycznej śmietany. Ponadto cukier trzcinowy nie może być w ogóle dodawany do samych lodów. Zrobiłem to bardziej, aby nadać mu bogatszy kolor niż smak. I możesz całkowicie zastąpić cały cukier trzcinowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy