skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić lody z rozmarynem, potrzebujemy: świeżych gałązek rozmarynu, śmietany, mleka, cukru, brązowego (trzcinowego) cukru, żółtek.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, dodaj gałązki rozmarynu. Doprowadzić mleko do wrzenia i natychmiast usunąć z ognia.
Krok 3:
Przykryj garnek pokrywką i schłodź mleko przez 30 minut. Następnie ponownie podpal mleko i ponownie zagotuj. Następnie ponownie ostudź. Powtórz proces gotowania i chłodzenia jeszcze raz. Jest to konieczne, rozmaryn dał swój aromat i smak mleku.
Krok 4:
Po schłodzeniu mleka po raz trzeci należy je odcedzić i podgrzać na małym ogniu.
Krok 5:
W międzyczasie ubij żółtka z cukrem i brązowym cukrem, aż będą puszyste. Zrobiłam mniejszą porcję, więc użyłam tylko 2 żółtek.
Krok 6:
Nie przestając ubijać, wlej gorące mleko do żółtek cienkim strumieniem.
Krok 7:
Wlej masę z powrotem do rondla i gotuj, ciągle mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jednocześnie staraj się nie doprowadzać masy do wrzenia.
Krok 8:
Przetrzyj krem przez sito i ostudź do temperatury pokojowej. Nie wycierałem przez sito, ponieważ krem okazał się idealny-bez grudek.
Krok 9:
Dodaj śmietanę do schłodzonej śmietany i wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś masę do pojemnika i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przez kolejną 1 godzinę w zamrażarce. Podczas serwowania możesz posypać lody cukrem trzcinowym i udekorować gałązkami rozmarynu.
lody te można przypisać sekcji żywienia dietetycznego, więc nie są przygotowywane z ciężkiej śmietany, ale z mniej tłustej i wysokokalorycznej śmietany. Ponadto cukier trzcinowy nie może być w ogóle dodawany do samych lodów. Zrobiłem to bardziej, aby nadać mu bogatszy kolor niż smak. I możesz całkowicie zastąpić cały cukier trzcinowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g