skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zamrozić, weź dobrze dojrzałe jagody. Wybierz duże i gęste jagody, aby zamrozić je osobno, a małe i bardziej miękkie, możesz zmielić. Nie zamrażaj przejrzałych jagód. Do zamrażania nadaje się tylko ten zebrany w tym dniu. Ten, który leżał nawet 24 godziny w lodówce, straci część witamin, więdnie, ciemnieje. Posortuj jagody, usuń wszystkie zmięte. Nie musisz myć świeżo zebranych jagód przed zamrożeniem na sucho.
Krok 2:
Istnieje kilka popularnych sposobów zamrażania: ogólnie rzecz biorąc - Rozłóż wybrane jagody i przytrzymaj trochę na tacy, aby małe szkodniki uciekły. Następnie przykryj folią i wyślij do zamrażarki na kilka godzin. Po zamrożeniu jagody należy ją wlać do pojemników z ciasno dopasowaną pokrywką lub do torebek PE z zamkiem. Napisz oznaczenia i włóż do zamrażarki do długotrwałego przechowywania.
Krok 3:
Możesz zrobić pyszne i zdrowe tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, opłucz przygotowaną jagodę pod chłodną bieżącą wodą.
Krok 4:
Wlać cukier w odniesieniu do 1 kg jagód: 100-200 g cukru./ Jeśli dodasz więcej cukru, puree w foremkach nie zamarznie, ale powoli zamarznie w butelkach/.
Krok 5:
Zmiel blenderem zanurzeniowym, wymieszaj. Odstawić, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
Następnie wlej do małych plastikowych butelek z szerokimi ustami, napełniając nie sięgając 1 cm do góry. Alternatywnie: wlać do silikonowych foremek do muffinek/ wziąć nowe lub dobrze odtłuścić / i do zamrażarki. Przenieś zamrożone puree do indywidualnej torby PE, a następnie do wspólnej torby PE z zamkiem do zamrażania lub pojemnika. + Etykietowanie i długotrwałe przechowywanie.
Krok 7:
Całe jagody w puree: dobrze jest zrobić takie zamrożenie z malin. Jagodę należy również oczyścić ze ściółki, umyć, mimo że jagoda jest bardzo delikatna. Wlej cukier do 1 kg jagód: 100-200 g cukru i mieszając, pozwól mu się rozpuścić. Dojrzałe jagody zamieniają się w tłuczone ziemniaki bez udziału blendera lub tłuczka, a nieco niedojrzałe pozostaną nienaruszone. Dalej, jak opisano powyżej.
Krok 8:
Więc możesz zamrażać nie tylko jagody, ale także warzywa, owoce. Pocieram dynię, układam porcje w saszetkach i zamrażam w stosach. Dojrzałą paprykę kroję w paski, w torebce umieszczam na jednorazowym podłożu i spłaszczam w zamrażarce. Możesz także zamrozić pomidory, cukinię, bakłażan, rzodkiewkę.. Gdyby tylko objętość zamrażarki na to pozwalała !
Krok 9:
Jak prawidłowo rozmrozić jagodę: Opłucz całą jagodę zimną wodą w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć i pozostaw w temperaturze pokojowej. Puree, galaretka-rozmrażaj na środkowej półce lodówki. Czy można rozmrażać w kuchence mikrofalowej ? Tak, w trybie szybkiego rozmrażania. Sprawdź, czy jagoda rozmroziła się po każdej minucie. / Wolę naturalny proces/.
Krok 10:
Gdzie używa się mrożonych jagód ? Z mrożonych jagód można gotować napoje owocowe, kompoty i galaretki. Są używane jako składnik napojów mlecznych i alkoholowych, koktajli. Służą jako podstawa do tworzenia kremów, sosów, musów, galaretek. Idealny do robienia lodów i sorbetów. Mogą wypełniać naleśniki, pierogi, ciasta i ciasta, babeczki, zapiekanki z twarogu.. Ale nie nadają się do dekoracji ciast i deserów, do sałatek owocowych.
wysokiej jakości zbiór na zimę zapewnia przede wszystkim zgodność ze wszystkimi warunkami zamrażania i przechowywania.
eksperci uważają, że optymalny reżim temperaturowy dla zbioru świeżych jagód i owoców wynosi minus 18-24‰. W żadnym wypadku nie należy ponownie zamrażać po rozmrożeniu.
w tym stopniu produkt można przechowywać bez utraty substancji leczniczych do roku – w rzeczywistości, aż do nowej uprawy. Ale ważne jest, aby zrozumieć, że po 3 miesiącach liczba przydatnych elementów zacznie się zmniejszać, więc nie prześwietlaj jagód przez bardzo długi czas w magazynie. Taki produkt traci wszystkie właściwości lecznicze.
podczas przechowywania konieczne jest utrzymanie żądanego reżimu temperatury w komorze przez cały czas.
jeśli dokładnie przestrzegasz zasad, jagoda zachowa swój kolor, smak, aromat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g