Jak zamrozić jagody na zimę

gotuj szybko, zachowując wszystko, co zdrowe, tak bardzo, jak to możliwe! Oczywiście najzdrowsze jest jedzenie świeżych jagód. Ale niestety krzew owocuje tylko raz w roku i chcemy zachować korzyści płynące ze świeżych jagód. Ale witamina C jest niszczona przez obróbkę cieplną, więc najbardziej użytecznym sposobem zachowania witamin jest zamrażanie. Następnie rozmrażaj jagody zimą w razie potrzeby.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zamrozić, weź dobrze dojrzałe jagody. Wybierz duże i gęste jagody, aby zamrozić je osobno, a małe i bardziej miękkie, możesz zmielić. Nie zamrażaj przejrzałych jagód. Do zamrażania nadaje się tylko ten zebrany w tym dniu. Ten, który leżał nawet 24 godziny w lodówce, straci część witamin, więdnie, ciemnieje. Posortuj jagody, usuń wszystkie zmięte. Nie musisz myć świeżo zebranych jagód przed zamrożeniem na sucho.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Istnieje kilka popularnych sposobów zamrażania: ogólnie rzecz biorąc - Rozłóż wybrane jagody i przytrzymaj trochę na tacy, aby małe szkodniki uciekły. Następnie przykryj folią i wyślij do zamrażarki na kilka godzin. Po zamrożeniu jagody należy ją wlać do pojemników z ciasno dopasowaną pokrywką lub do torebek PE z zamkiem. Napisz oznaczenia i włóż do zamrażarki do długotrwałego przechowywania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz zrobić pyszne i zdrowe tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, opłucz przygotowaną jagodę pod chłodną bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać cukier w odniesieniu do 1 kg jagód: 100-200 g cukru./ Jeśli dodasz więcej cukru, puree w foremkach nie zamarznie, ale powoli zamarznie w butelkach/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel blenderem zanurzeniowym, wymieszaj. Odstawić, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej do małych plastikowych butelek z szerokimi ustami, napełniając nie sięgając 1 cm do góry. Alternatywnie: wlać do silikonowych foremek do muffinek/ wziąć nowe lub dobrze odtłuścić / i do zamrażarki. Przenieś zamrożone puree do indywidualnej torby PE, a następnie do wspólnej torby PE z zamkiem do zamrażania lub pojemnika. + Etykietowanie i długotrwałe przechowywanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Całe jagody w puree: dobrze jest zrobić takie zamrożenie z malin. Jagodę należy również oczyścić ze ściółki, umyć, mimo że jagoda jest bardzo delikatna. Wlej cukier do 1 kg jagód: 100-200 g cukru i mieszając, pozwól mu się rozpuścić. Dojrzałe jagody zamieniają się w tłuczone ziemniaki bez udziału blendera lub tłuczka, a nieco niedojrzałe pozostaną nienaruszone. Dalej, jak opisano powyżej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Więc możesz zamrażać nie tylko jagody, ale także warzywa, owoce. Pocieram dynię, układam porcje w saszetkach i zamrażam w stosach. Dojrzałą paprykę kroję w paski, w torebce umieszczam na jednorazowym podłożu i spłaszczam w zamrażarce. Możesz także zamrozić pomidory, cukinię, bakłażan, rzodkiewkę.. Gdyby tylko objętość zamrażarki na to pozwalała !

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak prawidłowo rozmrozić jagodę: Opłucz całą jagodę zimną wodą w durszlaku, pozwól wodzie spłynąć i pozostaw w temperaturze pokojowej. Puree, galaretka-rozmrażaj na środkowej półce lodówki. Czy można rozmrażać w kuchence mikrofalowej ? Tak, w trybie szybkiego rozmrażania. Sprawdź, czy jagoda rozmroziła się po każdej minucie. / Wolę naturalny proces/.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdzie używa się mrożonych jagód ? Z mrożonych jagód można gotować napoje owocowe, kompoty i galaretki. Są używane jako składnik napojów mlecznych i alkoholowych, koktajli. Służą jako podstawa do tworzenia kremów, sosów, musów, galaretek. Idealny do robienia lodów i sorbetów. Mogą wypełniać naleśniki, pierogi, ciasta i ciasta, babeczki, zapiekanki z twarogu.. Ale nie nadają się do dekoracji ciast i deserów, do sałatek owocowych.

wysokiej jakości zbiór na zimę zapewnia przede wszystkim zgodność ze wszystkimi warunkami zamrażania i przechowywania.
eksperci uważają, że optymalny reżim temperaturowy dla zbioru świeżych jagód i owoców wynosi minus 18-24‰. W żadnym wypadku nie należy ponownie zamrażać po rozmrożeniu.
w tym stopniu produkt można przechowywać bez utraty substancji leczniczych do roku – w rzeczywistości, aż do nowej uprawy. Ale ważne jest, aby zrozumieć, że po 3 miesiącach liczba przydatnych elementów zacznie się zmniejszać, więc nie prześwietlaj jagód przez bardzo długi czas w magazynie. Taki produkt traci wszystkie właściwości lecznicze.
podczas przechowywania konieczne jest utrzymanie żądanego reżimu temperatury w komorze przez cały czas.
jeśli dokładnie przestrzegasz zasad, jagoda zachowa swój kolor, smak, aromat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy