lody czekoladowo-bananowe

w letnie upalne dni przygotujemy pyszne i zdrowe lody! Szybkie, smaczne i zdrowe lody!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 70 % 30 g
221 kcal
IG: 0 / 52 / 48

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

obierz banany, pokrój w plasterki i wyślij do zamrażarki na 2-3 godziny. Wyjmujemy banany z zamrażarki, pozwalamy im się trochę rozmrozić i wysyłamy do miski blendera. Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w łaźni wodnej. Łączymy miąższ banana i rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie ubijamy, aż będzie gładkie.

rozłóż przyszłe lody na foremkach do lodów (ja użyłam silikonowych foremek do babeczek) lub w jednym małym pojemniku i wyślij do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc. Lody czekoladowo-bananowe są bardzo gładkie, delikatne i jednorodne.

nasze lody są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces jego przygotowania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy