skład / składniki
metoda gotowania
lody Europejskie-włoskie lub francuskie, ale i tak pyszne i bardzo orzeźwiające! Najbardziej letnią ucztą jest mrożony puree z owoców ze słodzikiem, który może pełnić rolę miodu, cukru i syropu klonowego oraz prawie każdego innego mniej kalorycznego i zdrowszego słodzika. A do tego dania często dodaje się alkohol. Dzisiaj dodamy miód do sorbetu, a alkohol zostawimy na następny raz :)
wieczorem przed dniem, kiedy planujesz przygotować sorbet, wyjmujemy miskę Maszyny do lodów w zamrażarce. Trzymamy go tam przez co najmniej czternaście godzin, aby czynnik chłodniczy dobrze zamarzł. Jednak Maszyny do lodów są różne... Jeśli miska nie musi być zamrożona, proces gotowania zostanie czasami uproszczony i przyspieszony!
więc następnego dnia zaczynamy robić sorbet. Do tego dobrze umyj pomarańcze. Najlepiej zrobić to twardą stroną gąbki, aby dokładnie zmyć konserwanty, którymi zwykle traktuje się skórki owoców. Po umyciu wytrzyj pomarańcze serwetkami i usuń z nich skórkę. Staramy się ciąć tylko kolorową warstwę, cienko, aby biała część nie spadła. W przeciwnym razie deser będzie bardzo gorzki. Jest to wygodne przy użyciu specjalnego urządzenia. W sumie potrzebujemy łyżki skórki.
wlej wodę do małego rondla. Konieczne jest użycie czystej, dobrej wody, może być filtrowana, a nie wodociągowa. Dodaj miód do wody i wlej skórkę pomarańczową. Umieść rondel z mieszanką na średnim ogniu i zagotuj. W tym procesie wymieszaj, aby rozpuścić cały cukier. Nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała-zdejmij z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
w tym czasie obieramy pomarańcze i wyciskamy sok z połowy do odpowiedniego pojemnika. Pozostałą połowę oczyszczamy z membran i wkładamy obrane plasterki do miski blendera. Rozdrabniamy je.
Połącz puree pomarańczowe z wyciśniętym sokiem i schłodzonym syropem. Dobrze wymieszaj. Wyjmujemy miskę Maszyny do lodów z zamrażarki, wlewamy do niej powstałą pomarańczową masę. Przygotowujemy sorbet przez pół godziny. Zamarznie na twoich oczach!
gotowy sorbet można podać od razu! Ale lepiej będzie wlać półmrożoną masę do specjalnego pojemnika do zamrażania. Wkładamy go do zamrażarki na dwie do trzech godzin.
gotowe! Sorbet układamy na miseczkach, posypujemy ziarnami granatu, rozprowadzając je równomiernie w porcjach.
ciesz się i odśwież! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g