lody w lodziarni

słodki, delikatny, przewiewny! Pyszny przysmak zrób to sam! Lody w maszynie do lodów są bardzo łatwe do przygotowania! Minimum składników, minimum wysiłku, ale jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość. W przypadku, gdy konieczne jest zamrożenie miski Maszyny do lodów. Jeśli nie, przygotowanie domowej roboty przysmaku będzie proste i szybkie! Najważniejsze jest, aby wziąć tłustą świeżą śmietanę, dobrej jakości mleko - wtedy lody będą delikatne i smaczne.
katesAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 52 % 23 g
244 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 10 min

zaczynamy gotować. W razie potrzeby umieść miskę Maszyny do lodów w zamrażarce. Najlepiej robić to wieczorem. Ten krok nie jest konieczny, jeśli używana jest maszyna do lodów z wbudowaną sprężarką. Warto wcześniej dokładnie przestudiować instrukcje dotyczące urządzenia, aby wiedzieć, ile czasu zajmie przygotowanie i co należy zrobić.

wlej trochę mleka do szklanki i wlej do niej skrobię. Dobrze wymieszaj i pozostaw na razie.

wlej cukier do pozostałego mleka, wlej ekstrakt waniliowy. Dodaj tam mleko w proszku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie, możesz ubić trzepaczką. Staramy się, aby grudki nie pozostały. Wlej mieszaninę do małego rondla, który podpalamy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

gdy mieszanina mleka się zagotuje, wprowadzamy do niej rozcieńczoną skrobię, mieszamy i usuwamy z ognia. Pozwól mieszaninie ostygnąć-do około temperatury pokojowej. Jeśli powstały grudki, warto przetrzeć masę przez drobny sitko.

gdy mieszanina ostygnie, ubij śmietanę. Powinny zwiększyć objętość, stać się przewiewne i puszyste. Połącz bitą śmietanę i resztę mieszanki. Gdy masa całkowicie ostygnie, należy ją umieścić w misce Maszyny do lodów. Włącz urządzenie zgodnie z instrukcją. Ogólnie średni czas gotowania wynosi czterdzieści minut.

pokrój owoce na małe kawałki i dodaj do lodów pięć minut przed końcem gotowania. Lody można podawać od razu - są niesamowicie delikatne i po prostu rozpływają się w ustach! Lub trzymaj w zamrażarce przez kilka godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.

lody układamy w miseczkach i dekorujemy według własnego gustu, na przykład owocami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy