Zamrażanie kukurydzy na zimę za pomocą ziaren

świetnym sposobem na zachowanie kukurydzy na zimę jest jej zamrożenie! Spróbuj! Zawsze zbieram kukurydzę w ten sposób-zajmuje mało miejsca, jest wygodny w użyciu, wyjmując porcjowaną torebkę do gotowania. A co najważniejsze, kukurydza jest znacznie zdrowsza niż marynowana z octem, a tym bardziej ta sprzedawana w sklepach. Dodaję go do zup i różnych dań głównych, używam go do sałatek. I przygotowanie go jest łatwe!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 82 % 23 g
119 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Kukurydza do zamrażania wybierz młodą, mleczną. Oczyszczamy z liści i włókien.

2. Przed zamrożeniem kukurydzę należy umyć i osuszyć ręcznikiem.

3. Za pomocą noża odetnij ziarna kukurydzy z główek kapusty. Wkładamy do torebek do zamrażania.

4. Równomiernie rozprowadzamy ziarna w workach i układamy jeden na drugim worki kukurydzy w zamrażarce do przechowywania.

mrożona kukurydza w zimie będzie w razie potrzeby doskonałą alternatywą dla konserw i marynat. A co najważniejsze-bardziej przydatne. Pyszne posiłki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g

Podobne przepisy