mrożony twaróg kefirowy

oryginalny przepis na twarożek spodoba się profesjonalnym gospodyniom domowym. Twaróg z mrożonego kefiru różni się smakiem od zwykłego twarogu, okazuje się bardziej delikatny, podobny do kremu.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
kefir włożyć do zamrażarki. Pozostawiając do całkowitego zamrożenia.
jak tylko kefir zamarznie, wyjmij go, pokrój opakowanie nożyczkami, połóż lód kefirowy na drobnym sicie ustawionym na pojemniku, w którym serwatka może spłynąć
pozostaw zamrożony kefir na sicie, aż całkowicie się rozpuści. Na wyjściu uzyskuje się 200-250 gr. twaróg.
Serwatka, która powstaje podczas gotowania twarogu z mrożonego kefiru, może być używana do pieczenia naleśników.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy