zbieranie kaliny na zimę

co może być smaczniejszego niż świeże jagody zimą! Zachowaj witaminy dla siebie! Ze względu na swój skład jagody Kaliny mają działanie przeciwzapalne i wzmacniające. Dlatego zbieranie kaliny na zimę jest jednym z najważniejszych zadań dla często chorej osoby.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

zbieranie kaliny na zimę jest możliwe w jeden prosty i dostępny sposób-poprzez zamrażanie w zamrażarce.
jagody kaliny są sortowane, dokładnie myte i całkowicie suszone, kładąc je na suchym, czystym ręczniku.
tak przygotowane jagody są układane na desce do krojenia i wysyłane do zamrażarki. Gdy kalina jest całkowicie zamrożona, wyjmij ją. I ułożone w plastikowych torebkach z zapięciem lub plastikowych pojemnikach z pokrywką. Przechowywać również w zamrażarce.

kiedy jagody muszą zostać rozmrożone, musisz położyć je na dolnej półce lodówki na noc.

zaleca się również gotowanie jagód we wrzącej wodzie przez 5 minut przed zamrożeniem-ta metoda nazywa się blanszowaniem. Jednak nie jest to konieczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalina - 26   kcal/100g

Podobne przepisy