zbieranie kaliny na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
zbieranie kaliny na zimę jest możliwe w jeden prosty i dostępny sposób-poprzez zamrażanie w zamrażarce.
jagody kaliny są sortowane, dokładnie myte i całkowicie suszone, kładąc je na suchym, czystym ręczniku.
tak przygotowane jagody są układane na desce do krojenia i wysyłane do zamrażarki. Gdy kalina jest całkowicie zamrożona, wyjmij ją. I ułożone w plastikowych torebkach z zapięciem lub plastikowych pojemnikach z pokrywką. Przechowywać również w zamrażarce.
kiedy jagody muszą zostać rozmrożone, musisz położyć je na dolnej półce lodówki na noc.
zaleca się również gotowanie jagód we wrzącej wodzie przez 5 minut przed zamrożeniem-ta metoda nazywa się blanszowaniem. Jednak nie jest to konieczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalina - 26 kcal/100g