skład / składniki
gotowanie krok po kroku
LODY PISTACJOWE:
Angielski krem: ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aż będą białe i gęste.
doprowadź mleko do wrzenia na patelni, dodaj pukanie wanilii. Ostrożnie wlej mleko do żółtek, mieszając.
wlej mieszaninę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, mieszając trzepaczką. Jeśli masa jest wystarczająco gęsta, krem jest gotowy. Ważne jest, aby nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się nie zsiadły.
zdejmij krem z ognia i wymieszaj z 10% śmietaną.
ubij śmietanę 33% na miękkie szczyty. Schłodzić angielski krem w łaźni lodowej. Dodaj do niego pastę pistacjową, zmiel ją blenderem (zanurzonym), aż będzie gładka. Dodaj bitą śmietanę.
mieszaninę należy zamrozić w maszynie do lodów. Nie mam takiego, więc gotowałem w ten sposób. Wlać mieszaninę do płaskich pojemników i włożyć do zamrażarki. Ubijałem trzepaczką co godzinę, aż stała się jednorodna i zgęstniała.
LODY Z WICIOKRZEWU:
wiciokrzew rozmrozić, spuścić sok. Jagody puree, wymieszać z cukrem.pudrem (50g).
śmietana 33% ubij z cukrem.pudrem (50g) do miękkich szczytów. Wmieszaj śmietanę do puree. Zamrozić powstałą mieszaninę w maszynie do lodów (jeśli ją masz). Jeśli nie, zrób to, co opisałem powyżej.
build
przykryj odpowiedni kształt folią w dwóch warstwach.
połóż lody pistacjowe na dnie, spłaszcz je. Włóż do zamrażarki, aż stwardnieje.
połóż warstwę lodów wiciokrzewu na wierzchu warstwy pistacji, spłaszcz i włóż do zamrażarki.
trzecia warstwa będzie ponownie pistacjowa. Następnie lody zamykamy folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.
rano usuwamy folię, odwracamy lody na talerz, usuwamy drugą folię. Udekoruj domowe lody do smaku i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g