lody-kłoda z pistacjami i wiciokrzewem

Niezwykle kremowe lody z oryginalnym nadzieniem rozpływają się w ustach! Nie trudne, ale bardzo smaczne. I wygląda spektakularnie! Pyszne, bardzo delikatne lody. Doskonałe połączenie kremowych lodów pistacjowych z słodko-kwaśnym wiciokrzewem. Dwa różne smaki harmonizują ze sobą.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 47 % 16 g
249 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

LODY PISTACJOWE:

Angielski krem: ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aż będą białe i gęste.

doprowadź mleko do wrzenia na patelni, dodaj pukanie wanilii. Ostrożnie wlej mleko do żółtek, mieszając.

wlej mieszaninę do rondla i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut, mieszając trzepaczką. Jeśli masa jest wystarczająco gęsta, krem jest gotowy. Ważne jest, aby nie doprowadzać do wrzenia, aby żółtka się nie zsiadły.

zdejmij krem z ognia i wymieszaj z 10% śmietaną.

ubij śmietanę 33% na miękkie szczyty. Schłodzić angielski krem w łaźni lodowej. Dodaj do niego pastę pistacjową, zmiel ją blenderem (zanurzonym), aż będzie gładka. Dodaj bitą śmietanę.

mieszaninę należy zamrozić w maszynie do lodów. Nie mam takiego, więc gotowałem w ten sposób. Wlać mieszaninę do płaskich pojemników i włożyć do zamrażarki. Ubijałem trzepaczką co godzinę, aż stała się jednorodna i zgęstniała.

LODY Z WICIOKRZEWU:

wiciokrzew rozmrozić, spuścić sok. Jagody puree, wymieszać z cukrem.pudrem (50g).

śmietana 33% ubij z cukrem.pudrem (50g) do miękkich szczytów. Wmieszaj śmietanę do puree. Zamrozić powstałą mieszaninę w maszynie do lodów (jeśli ją masz). Jeśli nie, zrób to, co opisałem powyżej.

build

przykryj odpowiedni kształt folią w dwóch warstwach.

połóż lody pistacjowe na dnie, spłaszcz je. Włóż do zamrażarki, aż stwardnieje.

połóż warstwę lodów wiciokrzewu na wierzchu warstwy pistacji, spłaszcz i włóż do zamrażarki.

trzecia warstwa będzie ponownie pistacjowa. Następnie lody zamykamy folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.

rano usuwamy folię, odwracamy lody na talerz, usuwamy drugą folię. Udekoruj domowe lody do smaku i podawaj. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy