skład / składniki
metoda gotowania
liście sałaty są niezwykle przydatnym produktem dla ludzkiego ciała i najcenniejszym źródłem kwasu foliowego, karotenu i witaminy B6. Jest najczęściej używany na świeżo do przygotowywania różnych sałatek. Ponadto ten produkt można spożywać bez obawy o swoją sylwetkę, ponieważ zawiera minimalną ilość kalorii.
w sezonie zimowym ten produkt jest rzadkim gościem na stołach. Jeśli jednak jest odpowiednio przygotowany i zamrożony na zimę, możesz cieszyć się jego smakiem i korzyściami przez cały rok.
Tak więc, aby zachować liście sałaty na zimę, musisz zebrać. Do zbioru należy wybierać tylko świeże i mocne zielone liście średniej wielkości, bez widocznych uszkodzonych obszarów.
następnie liście sałaty należy dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Musisz dobrze umyć liście, ponieważ między nimi mogą znajdować się owady lub kawałki ziemi. Usuń korzenie, odetnij szorstkie łodygi.
następnie przed zamrożeniem musisz pozbyć się nadmiaru wilgoci. Rozłóż mokre liście sałaty na czystym ręczniku w jednej warstwie, aby wchłonąć wodę. Możesz również położyć grube papierowe serwetki - dobrze wchłaniają wodę.
po umyciu i wysuszeniu liści sałaty można je rozprowadzić w czystych torebkach i szczelnie zamknąć. Po prostu idealne są specjalne torby Zipper, które można kupić w prawie każdym sklepie ze sprzętem lub dziale supermarketu. Liście można również zapakować w folię spożywczą lub umieścić w czystych plastikowych pojemnikach. A następnie umieścić w zamrażarce.
liście sałaty zamrożone w ten sposób po rozmrożeniu mogą stracić swój pierwotny kształt. Dlatego są używane do robienia zup, gulaszów warzywnych lub omletów. Dla wygody możesz pokroić liście przed ich zamrożeniem.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liście sałaty - 12 kcal/100g