Sorbet malinowy w domu

Malinowa uczta o jasnym i delikatnym smaku dla świetnego nastroju! Chcę opowiedzieć o moim ulubionym deserze-sorbecie malinowym, który jest w zasadzie domowym popsicles. Ponadto przyjemnie jest jeść zarówno latem, jak i zimą, pamiętając letnie pory. Oczywiście sorbet okaże się smaczniejszy, jeśli ugotujesz go ze świeżych jagód, ale poza sezonem możesz zastąpić je mrożonymi.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 21 g
74 kcal
IG: 52 / 5 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

pierwszym krokiem jest zmielenie malin blenderem (pamiętaj, aby zostawić trochę jagód do dekoracji gotowego dania). Następnie przetrzyj masę jagodową przez drobne sito. Jest to konieczne, aby sorbet był jednorodny i bardzo delikatny.
puree malinowe odstawić na razie na bok, a zawartość sita pozostałą po wytarciu jagód przełożyć do odpowiedniego pojemnika, zalać wodą (100 ml) i zagotować. Przytrzymaj przez 1-2 minuty, po czym odcedź bulion i dodaj do niego zwykły i waniliowy cukier. Jeśli jagody są kwaśne, ilość cukru można zwiększyć.
teraz musisz ponownie zagotować bulion, ale gdy stanie na kuchence, przygotuj skrobię. Odbywa się to w następujący sposób: 15 g skrobi kukurydzianej wlać 50 ml zimnej wody i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki.
a teraz bulion się zagotował-czas przejść do następnego kroku. Wlej rozcieńczoną skrobię do wywaru i trzymaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż płyn zgęstnieje. Powstałą galaretkę należy schłodzić, a następnie wymieszać z puree i sokiem z cytryny i wysłać przyszły przysmak do zamrażarki na kilka godzin.
podczas zamrażania sorbetu należy go kilka razy ubić blenderem. Nie bądź leniwy, aby to zrobić-a deser okaże się przewiewny, kremowy, o delikatnej konsystencji.
Sorbet malinowy jest gotowy do podania. Musisz ozdobić go gałązką mięty i jagodami. Nawiasem mówiąc, przysmak można przygotować z wyprzedzeniem na wakacje-w specjalnych pojemnikach do zamrażania można go przechowywać w zamrażarce przez dość długi czas.
mam nadzieję, że sorbet malinowy wprawi cię w letni nastrój bez względu na porę roku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy