skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest zmielenie malin blenderem (pamiętaj, aby zostawić trochę jagód do dekoracji gotowego dania). Następnie przetrzyj masę jagodową przez drobne sito. Jest to konieczne, aby sorbet był jednorodny i bardzo delikatny.
puree malinowe odstawić na razie na bok, a zawartość sita pozostałą po wytarciu jagód przełożyć do odpowiedniego pojemnika, zalać wodą (100 ml) i zagotować. Przytrzymaj przez 1-2 minuty, po czym odcedź bulion i dodaj do niego zwykły i waniliowy cukier. Jeśli jagody są kwaśne, ilość cukru można zwiększyć.
teraz musisz ponownie zagotować bulion, ale gdy stanie na kuchence, przygotuj skrobię. Odbywa się to w następujący sposób: 15 g skrobi kukurydzianej wlać 50 ml zimnej wody i dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki.
a teraz bulion się zagotował-czas przejść do następnego kroku. Wlej rozcieńczoną skrobię do wywaru i trzymaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż płyn zgęstnieje. Powstałą galaretkę należy schłodzić, a następnie wymieszać z puree i sokiem z cytryny i wysłać przyszły przysmak do zamrażarki na kilka godzin.
podczas zamrażania sorbetu należy go kilka razy ubić blenderem. Nie bądź leniwy, aby to zrobić-a deser okaże się przewiewny, kremowy, o delikatnej konsystencji.
Sorbet malinowy jest gotowy do podania. Musisz ozdobić go gałązką mięty i jagodami. Nawiasem mówiąc, przysmak można przygotować z wyprzedzeniem na wakacje-w specjalnych pojemnikach do zamrażania można go przechowywać w zamrażarce przez dość długi czas.
mam nadzieję, że sorbet malinowy wprawi cię w letni nastrój bez względu na porę roku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g