solenie łososia z łososia w domu

Jasna przekąska na uroczystą kolację i na każdy dzień! Ryba z łososia solenego w domu to idealna przekąska na świąteczny stół. Umiarkowanie słony, dość gęsty, o bogatym smaku, wygląda świetnie w gotowej wersji i wygrywa w porównaniu z przekąskami sklepowymi.
nianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 21 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
141 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 17 D 2 h

czerwona ryba jest symbolem dobrobytu na świątecznym stole. I gotowana samodzielnie, oddaje również hołd kulinarnym umiejętnościom gospodyni. Każda czerwona ryba nadaje się do solenia, ale keta jest najlepszym wyborem ze wszystkich stron. Łosoś i łosoś mogą uderzyć w portfel, różowy łosoś jest często złej jakości. Świeży lub świeżo mrożony Ket w przezroczystej glazurze Lodowej, bez siniaków i rdzy.

rozmrażamy rybę, usuwamy łuski, usuwamy głowę i patroszymy. Spłucz bieżącą wodą i osusz suchym ręcznikiem. Praca jest znacznie wygodniejsza, jeśli ryba jest bez nadmiaru wilgoci.

ostrym nożem usuwamy filety z ryby, kości i głowy nie można wyrzucić, ale pozostawić na pyszną zupę rybną. Filet można solić jako całość, ale podczas serwowania będziesz musiał go pokroić, więc lepiej zrobić to z wyprzedzeniem. Pokrój filet z Kety na cienkie talerze, w tej formie ryba będzie wyglądać korzystnie na talerzu do serwowania.

w filiżance połącz sól i cukier, dodaj zmielony czarny pieprz, ale nie jest to niezbędny składnik, w razie potrzeby można go wykluczyć.

przygotowujemy pojemnik do solenia, lepiej, jeśli jest to płaski pojemnik z wysokimi bokami. Myjemy całą rybę pod bieżącą wodą i bez suszenia przystępujemy do solenia. Posyp jedną warstwę ryby mieszanką soli, cukru i mielonego pieprzu po obu stronach, włóż do pojemnika. Połóż kilka liści laurowych na rybie, posmaruj drugą warstwę ryby przyprawami, połóż ją na wierzchu. Rozłóż liść laurowy i kontynuuj w tej samej kolejności, aż wszystkie kawałki keta zostaną ułożone. Na górze instalujemy płaską pokrywę lub coś, na czym można umieścić ładunek.

przykryj pojemnik folią rybną i wyślij do lodówki na 2 dni. Po upływie czasu wyjmujemy pojemnik i wymieniamy pokłady ryb w miejscach (dolne z górnymi). Ustawiamy ładunek i wracamy do lodówki na kolejny dzień.

proces solenia jest zakończony po pełnych 3 dniach.

wyjmujemy gotowego keta, uzupełniamy masłem, ziołami i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Świeży Keta - 138   kcal/100g
  • Keta solona - 184   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy