skład / składniki
metoda gotowania
czerwona ryba jest symbolem dobrobytu na świątecznym stole. I gotowana samodzielnie, oddaje również hołd kulinarnym umiejętnościom gospodyni. Każda czerwona ryba nadaje się do solenia, ale keta jest najlepszym wyborem ze wszystkich stron. Łosoś i łosoś mogą uderzyć w portfel, różowy łosoś jest często złej jakości. Świeży lub świeżo mrożony Ket w przezroczystej glazurze Lodowej, bez siniaków i rdzy.
rozmrażamy rybę, usuwamy łuski, usuwamy głowę i patroszymy. Spłucz bieżącą wodą i osusz suchym ręcznikiem. Praca jest znacznie wygodniejsza, jeśli ryba jest bez nadmiaru wilgoci.
ostrym nożem usuwamy filety z ryby, kości i głowy nie można wyrzucić, ale pozostawić na pyszną zupę rybną. Filet można solić jako całość, ale podczas serwowania będziesz musiał go pokroić, więc lepiej zrobić to z wyprzedzeniem. Pokrój filet z Kety na cienkie talerze, w tej formie ryba będzie wyglądać korzystnie na talerzu do serwowania.
w filiżance połącz sól i cukier, dodaj zmielony czarny pieprz, ale nie jest to niezbędny składnik, w razie potrzeby można go wykluczyć.
przygotowujemy pojemnik do solenia, lepiej, jeśli jest to płaski pojemnik z wysokimi bokami. Myjemy całą rybę pod bieżącą wodą i bez suszenia przystępujemy do solenia. Posyp jedną warstwę ryby mieszanką soli, cukru i mielonego pieprzu po obu stronach, włóż do pojemnika. Połóż kilka liści laurowych na rybie, posmaruj drugą warstwę ryby przyprawami, połóż ją na wierzchu. Rozłóż liść laurowy i kontynuuj w tej samej kolejności, aż wszystkie kawałki keta zostaną ułożone. Na górze instalujemy płaską pokrywę lub coś, na czym można umieścić ładunek.
przykryj pojemnik folią rybną i wyślij do lodówki na 2 dni. Po upływie czasu wyjmujemy pojemnik i wymieniamy pokłady ryb w miejscach (dolne z górnymi). Ustawiamy ładunek i wracamy do lodówki na kolejny dzień.
proces solenia jest zakończony po pełnych 3 dniach.
wyjmujemy gotowego keta, uzupełniamy masłem, ziołami i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Świeży Keta - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g