skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy przygotowywać czekoladowy przysmak od oddzielenia białek od żółtek. Przełóż białka do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na bujną i gęstą pianę. Następnie wlej cukier puder do białek i kontynuuj ubijanie, aż utworzą się stabilne szczyty.
masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Rozprowadzamy go w odpowiedniej misce, dodajemy żółtka i ubijamy.
łamiemy tabliczkę czekolady na kawałki i topimy w łaźni wodnej. Następnie wlej płynną czekoladę do ubitego masła. Dodaj łyżkę koniaku. Rezultatem powinna być gęsta masa czekoladowa.
ostrożnie, w małych porcjach, wprowadź trzecią część ubitych białek do masy czekoladowej. Poczekaj kilka minut. Następnie dodaj pozostałe białko, delikatnie wymieszaj.
ułóż gotową delikatną, miękką i przewiewną masę w miseczkach i udekoruj. Dekoracja zależy tylko od twojego pragnienia-mogą to być jagody, orzechy, chipsy czekoladowe, całe kawałki czekolady i bita śmietana itp.
deser nie musi być spożywany od razu-jest doskonale przechowywany w zamrażarce, więc możesz go przygotować trochę wcześniej, jeśli na przykład planowane są wakacje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g