skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe nadzienie z mleka? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, mam 2,5%. Weź szklankę do pomiaru objętości 250 ml. ilość cukru możesz zmniejszyć według własnych upodobań, ponieważ przepis jest przeznaczony dla słodyczy. Zamiast waniliny odpowiedni jest cukier waniliowy, naturalna wanilia lub ekstrakt waniliowy. O tym, jak dodać ten smak, przeczytaj na końcu przepisu.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka i podziel na żółtka i białka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Białka, które pozostaną po rozdzieleniu, można wykorzystać do przygotowania bezy, omletu lub innych potraw. Dodaj cukier i wanilinę do żółtek.
Krok 3:
Mikserem z dużą prędkością ubij żółtka z cukrem na puszystą i jasną masę.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla i podgrzej, aż będzie bardzo gorące. Nie musisz gotować mleka, ale powinno się palić.
Krok 5:
Wlej niewielką ilość gorącego mleka do żółtek i natychmiast wymieszaj — w ten sposób zapobiegniesz zwijaniu się żółtek podczas dalszego gotowania. Wlej kolejną porcję mleka do żółtek, ponownie wymieszaj. Masa żółtkowa stanie się dość płynna. Wlej go do rondla z pozostałym mlekiem.
Krok 6:
Umieść go na małym ogniu i, ciągle mieszając, gotuj do pierwszych bąbelków. Jak tylko się pojawią, natychmiast usuń patelnię z ognia.
Krok 7:
Schłodzić powstałą masę do ciepłego stanu. Następnie wlej go do odpowiedniego pojemnika z pokrywką i włóż do zamrażarki. Aby lody były jednorodne, bez kryształków lodu, wyjmuj je co 40 minut i mieszaj łyżką.
Krok 8:
Najpierw lody będą płynne, a następnie zaczną zamarzać. Trzymaj go w zamrażarce przez co najmniej 4 godziny. Zostawiłem na całą noc, mieszając wcześniej 4 razy. Przed podaniem wyjmij pojemnik z zamrażarki na 15 minut —wtedy wygodniej będzie go nałożyć.
Krok 9:
Podawaj lody do stołu. Użyłem specjalnej łyżki do lodów,aby zrobić kulki. Jedną porcję polano karmelem i posypano orzechami, drugą konfiturą wiśniową, trzecią podawano z malinami mrożonymi i liofilizowanymi. Smacznego!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g