Popsicle brownie na patyku w domu

jasny, oryginalny, niezwykły, delikatny-rozpływa się w ustach! Przygotuj Popsicle brownie, jeśli chcesz zachwycić i zaskoczyć swoich gości. Z wyglądu to prawdziwe lody! Taki deser nie jest taki trudny, chociaż będziesz musiał podjąć pewne wysiłki. Ale warto, prawda?
Julia M.Author avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 48 % 32 g
węglowodany 45 % 30 g
425 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Popsicle na patyku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie żelatyny. Napełnij go zimną wodą, wymieszaj i odstaw na 25-30 minut. W tym czasie będzie dobrze puchnąć i wchłonąć całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak żelatyna będzie gotowa, zajmiemy się głównym przygotowaniem. Wlej mleko do małej kadzi i zagotuj. Nie trzeba gotować! Następnie włóż połamaną białą czekoladę do gorącego mleka i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W gorącej masie czekoladowej włóż spuchniętą żelatynę. Od wysokiej temperatury żelatyna zacznie się rozpuszczać. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli masa szybko się ochładza, można ją jeszcze trochę podgrzać. Ale nie gotuj!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdarza się, że kilka ziaren żelatyny nie rozpuszcza się. Aby nie utknęły w gotowym musie i nie zepsuły jego jednorodności, przepuść całą masę przez sitko. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij ciężką śmietanę osobno z cukrem pudrem, aż będzie puszysta. Ubijaj do mocnej, stabilnej śmietany nie jest konieczne. Tylko po to, aby krem zaczął gęstnieć i nieznacznie zwiększyć objętość. W tym momencie do bitej śmietany można dodać dowolny syrop dla smaku. I nie możesz tego dodać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietankę do masy czekoladowej w małych porcjach i wymieszaj ręcznie za pomocą trzepaczki. Nie musisz ubijać. W przeciwnym razie masa stanie się płynna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po prostu wymieszaj obie masy, aż będą gładkie, puszyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż patyczki do foremek do popsicle. Umieść Mus w torbie do szprycowania i napełnij wszystkie kokilki. Nie wahaj się - mus szybko twardnieje. Wyjmij Formy do zamrażarki na 6-8 godzin, aż do całkowitego zamrożenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku polewy czekoladowej rozbij ciemną czekoladę na kawałki i wlej do niej olej roślinny. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, mieszając od czasu do czasu, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Po co dodawać olej roślinny? Jest to konieczne do płynności glazury. Schłodzić gotową glazurę do lekko ciepłej lub do temperatury pokojowej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mrożone Popsicle można łatwo wyjąć z kokilek. Lukier czekoladowy można wygodnie wlać do wysokiej szklanki. Zanurz Popsicle w glazurze i natychmiast wyciągnij. Na mrożonym ciastku czekolada natychmiast zamarza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tej formie włóż popsicle do lodówki na kilka godzin, aby powoli się rozmroziły. Nie trzeba ich przykrywać, aby nie powstała kondensacja.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Opcjonalnie Popsicle można ozdobić według własnego gustu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przechowuje ciasto w lodówce przez 2-3 dni. Jeśli będzie leżeć przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, nie będzie płynąć. Sam Mus w środku stanie się bardziej miękki, ale zachowa swój kształt. Nawet lukier czekoladowy nie topi się ani nie rozmazuje. Miłego poczęstunku!

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy