skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Popsicle na patyku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie żelatyny. Napełnij go zimną wodą, wymieszaj i odstaw na 25-30 minut. W tym czasie będzie dobrze puchnąć i wchłonąć całą wodę.
Krok 3:
Jak żelatyna będzie gotowa, zajmiemy się głównym przygotowaniem. Wlej mleko do małej kadzi i zagotuj. Nie trzeba gotować! Następnie włóż połamaną białą czekoladę do gorącego mleka i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła.
Krok 4:
W gorącej masie czekoladowej włóż spuchniętą żelatynę. Od wysokiej temperatury żelatyna zacznie się rozpuszczać. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli masa szybko się ochładza, można ją jeszcze trochę podgrzać. Ale nie gotuj!
Krok 5:
Zdarza się, że kilka ziaren żelatyny nie rozpuszcza się. Aby nie utknęły w gotowym musie i nie zepsuły jego jednorodności, przepuść całą masę przez sitko. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Ubij ciężką śmietanę osobno z cukrem pudrem, aż będzie puszysta. Ubijaj do mocnej, stabilnej śmietany nie jest konieczne. Tylko po to, aby krem zaczął gęstnieć i nieznacznie zwiększyć objętość. W tym momencie do bitej śmietany można dodać dowolny syrop dla smaku. I nie możesz tego dodać.
Krok 7:
Dodaj śmietankę do masy czekoladowej w małych porcjach i wymieszaj ręcznie za pomocą trzepaczki. Nie musisz ubijać. W przeciwnym razie masa stanie się płynna.
Krok 8:
Po prostu wymieszaj obie masy, aż będą gładkie, puszyste.
Krok 9:
Włóż patyczki do foremek do popsicle. Umieść Mus w torbie do szprycowania i napełnij wszystkie kokilki. Nie wahaj się - mus szybko twardnieje. Wyjmij Formy do zamrażarki na 6-8 godzin, aż do całkowitego zamrożenia.
Krok 10:
W przypadku polewy czekoladowej rozbij ciemną czekoladę na kawałki i wlej do niej olej roślinny. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, mieszając od czasu do czasu, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Po co dodawać olej roślinny? Jest to konieczne do płynności glazury. Schłodzić gotową glazurę do lekko ciepłej lub do temperatury pokojowej.
Krok 11:
Mrożone Popsicle można łatwo wyjąć z kokilek. Lukier czekoladowy można wygodnie wlać do wysokiej szklanki. Zanurz Popsicle w glazurze i natychmiast wyciągnij. Na mrożonym ciastku czekolada natychmiast zamarza.
Krok 12:
W tej formie włóż popsicle do lodówki na kilka godzin, aby powoli się rozmroziły. Nie trzeba ich przykrywać, aby nie powstała kondensacja.
Krok 13:
Opcjonalnie Popsicle można ozdobić według własnego gustu.
Krok 14:
Przechowuje ciasto w lodówce przez 2-3 dni. Jeśli będzie leżeć przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, nie będzie płynąć. Sam Mus w środku stanie się bardziej miękki, ale zachowa swój kształt. Nawet lukier czekoladowy nie topi się ani nie rozmazuje. Miłego poczęstunku!
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g