skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij żółtka jaj granulowanym cukrem i wanilią, aż cukier się rozpuści. Wlać do rondla i rozcieńczyć gorącym mlekiem. A następnie gotuj, ciągle mieszając, aż piana zniknie z powierzchni, a mieszanina zgęstnieje. Następnie przefiltruj mieszaninę przez sito i schłodź.
możesz prawidłowo zamrozić mieszaninę tylko w maszynie do lodów. Włóż naczynie do lodów z mieszaniną do pojemnika wypełnionego lodem i solą. Co 8-10 minut naczynie należy otwierać, oddzielać zamarzniętą mieszaninę od ścian i dna i dokładnie mieszać. Zrób to, aż mieszanina uzyska konsystencję gęstej śmietany. Następnie należy jeszcze raz dobrze zagnieść, aby mieszanina stała się bujna. Następnie wysyłamy wszystko do zamrażarki na 3-4 godziny.
dodam od siebie, że robienie lodów w domu jest trudne, wymaga maksymalnego czasu i wielu kosztów fizycznych.
podawaj na stole, dekorując kawałkami owoców lub kolorowym kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g