domowe lody mleczne

niesamowicie smaczne, szybkie i oryginalne! Prosty przepis na smakołyki! Często wszyscy w dzieciństwie słyszeliśmy takie słowa: "nie przerywaj apetytu lodami. To nie jest jedzenie.& quot; ale mylisz się panowie, właśnie jedzenie i bardzo smaczne. Istnieją tysiące odmian lodów, ale podstawa wszystkich odmian jest taka sama. Są to lody kremowe lub mleczne. Oczywiście są też czysto popsicles, ale to już osobna piosenka. Skupimy się na kulinarnym przepisie na lody mleczne jako mniej kaloryczne.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 71 % 24 g
161 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

ubij żółtka jaj granulowanym cukrem i wanilią, aż cukier się rozpuści. Wlać do rondla i rozcieńczyć gorącym mlekiem. A następnie gotuj, ciągle mieszając, aż piana zniknie z powierzchni, a mieszanina zgęstnieje. Następnie przefiltruj mieszaninę przez sito i schłodź.
możesz prawidłowo zamrozić mieszaninę tylko w maszynie do lodów. Włóż naczynie do lodów z mieszaniną do pojemnika wypełnionego lodem i solą. Co 8-10 minut naczynie należy otwierać, oddzielać zamarzniętą mieszaninę od ścian i dna i dokładnie mieszać. Zrób to, aż mieszanina uzyska konsystencję gęstej śmietany. Następnie należy jeszcze raz dobrze zagnieść, aby mieszanina stała się bujna. Następnie wysyłamy wszystko do zamrażarki na 3-4 godziny.
dodam od siebie, że robienie lodów w domu jest trudne, wymaga maksymalnego czasu i wielu kosztów fizycznych.
podawaj na stole, dekorując kawałkami owoców lub kolorowym kremem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy