domowe lody
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Och, kto nie lubi lodów, Podnieś rękę! Nie, to ulubione jedzenie zarówno dorosłych, jak i dzieci! Zwykle wolę kupować lody sklepowe-bez kłopotów. Ale kiedy przychodzą moje dzieci, zwykle psuję je domowymi lodami. Mam jeden przepis kulinarny, który teraz przedstawię!
oczywiście potrzebujesz Maszyny do lodów. Oczywiście możesz zamrozić lody w zamrażarce. Ale woda w nim stwardnieje na kawałki. A maszyna do lodów ubije mieszaninę do miękkich lodów o jednolitej konsystencji. Mamy dziś lody z miętą i sokiem cytrusowym.
włóż miętę, wodę i cukier do rondla. Doprowadzając to wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozwól mu ostygnąć przez pół godziny.
odcedź syrop, Odrzuć liście mięty i wyślij do lodówki na syrop miętowy.
ubij śmietanę w misce, aż zgęstnieje.
w osobnej misce ubij mleko z żółtkiem trzepaczką i wymieszaj z bitą śmietaną.
wlej masę do cięższej patelni i gotuj mieszając, aż nasz krem lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć, nie od razu przejdź do zamrażania.
wymieszaj syrop miętowy i sok-cytrynowy i pomarańczowy i dodaj mieszaninę do powstałego kremu. Wszystko wymieszaj.
przełóż ten półfabrykat do lodów do maszyny do lodów i zamroź, ubijając. Następnie udekoruj listkiem mięty.
oczywiście potrzebujesz Maszyny do lodów. Oczywiście możesz zamrozić lody w zamrażarce. Ale woda w nim stwardnieje na kawałki. A maszyna do lodów ubije mieszaninę do miękkich lodów o jednolitej konsystencji. Mamy dziś lody z miętą i sokiem cytrusowym.
włóż miętę, wodę i cukier do rondla. Doprowadzając to wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj mieszaninę przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozwól mu ostygnąć przez pół godziny.
odcedź syrop, Odrzuć liście mięty i wyślij do lodówki na syrop miętowy.
ubij śmietanę w misce, aż zgęstnieje.
w osobnej misce ubij mleko z żółtkiem trzepaczką i wymieszaj z bitą śmietaną.
wlej masę do cięższej patelni i gotuj mieszając, aż nasz krem lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć, nie od razu przejdź do zamrażania.
wymieszaj syrop miętowy i sok-cytrynowy i pomarańczowy i dodaj mieszaninę do powstałego kremu. Wszystko wymieszaj.
przełóż ten półfabrykat do lodów do maszyny do lodów i zamroź, ubijając. Następnie udekoruj listkiem mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g