czekoladowe ciasto lodowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni.
ciasteczka zmielić w blenderze i wymieszać ze stopionym masłem. Umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku przez 10 minut. Ostudzić.
lody lekko stopić, około 10 minut. Za pomocą miksera wymieszaj lody z 5 łyżkami likieru kawowego, ubij, aby uzyskać krem. Połóż warstwę lodów na całkowicie schłodzonym cieście, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
na średnim ogniu w małym rondlu rozpuść czekoladę. Wlać pozostały Likier i ostudzić.
podczas serwowania skrop czekoladowym ciastem lodowym.
ciasteczka zmielić w blenderze i wymieszać ze stopionym masłem. Umieść w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Piec w piekarniku przez 10 minut. Ostudzić.
lody lekko stopić, około 10 minut. Za pomocą miksera wymieszaj lody z 5 łyżkami likieru kawowego, ubij, aby uzyskać krem. Połóż warstwę lodów na całkowicie schłodzonym cieście, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
na średnim ogniu w małym rondlu rozpuść czekoladę. Wlać pozostały Likier i ostudzić.
podczas serwowania skrop czekoladowym ciastem lodowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g