lody na śmietanie z pistacjami

niesamowicie pyszne lody o delikatnym smaku pistacjowym. Lody pistacjowe to bardzo specyficzny przepis kulinarny. Jest to jedzenie dla amatorów i z jakiegoś powodu lody pistacjowe są różne dla wszystkich. To jeden z moich ulubionych i najłatwiejszych przepisów kulinarnych – solidne ubijanie i pocieranie. A wieczorem okazuje się, że jest to świetny deser, jeśli robisz lody rano lub po obiedzie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 39 % 19 g
węglowodany 49 % 24 g
306 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Składnik

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Zmielić pistacje

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Oddziel białka od żółtek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Ubij żółtka, dodaj cukier i skrobię

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Podgrzej mleko

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Dodaj ciepłe mleko do mieszanki i ubij

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Umieść mieszaninę w łaźni wodnej i dodaj pistacje

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Uzyskaj gęstą masę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Powstałą masę włożyć do zamrażarki na 1 godzinę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Zrób cukier puder

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11. Ubij śmietanę, proszek i kwas cytrynowy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    12. Ubij masę i dodaj do śmietany

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    13. Delikatnie wymieszaj i dodaj ubite białka

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    14. Zdobądź gotową masę

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    15. Wlać do foremek

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    16. Włóż do zamrażarki na 5 godzin

  17. Krok 17:

    Krok 17.

lody pistacjowe to bardzo specyficzny przepis kulinarny.
to jedzenie dla amatorów i z jakiegoś powodu każdy ma lody pistacjowe inaczej. To jeden z moich ulubionych i najłatwiejszych przepisów kulinarnych – solidne ubijanie i pocieranie. A wieczorem okazuje się, że jest to świetny deser, jeśli robisz lody rano lub po obiedzie.
aby zrobić pyszne lody pistacjowe, obieram pistacje ze skóry i siekam je w blenderze. Czasami w młynku do kawy – wtedy pistacje są mielone na proszek.
po zakończeniu pistacji oddzielam białka od żółtek. Białka można przechowywać w lodówce, a żółtka ubić mikserem. Następnie dodaję 100 gramów cukru, skrobi i pocieram, aż cukier się rozpuści.
możesz odłożyć żółtka na bok, aby cukier się stopił i umieścić mleko na kuchence. Należy go podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko jest wystarczająco gorące, powoli wlewam je do żółtek startych z cukrem. Masę należy dokładnie wymieszać i umieścić w łaźni wodnej.
po kilku minutach wsypuję zmiażdżone pistacje i ciągle mieszając doprowadzam mieszaninę do zgęstnienia. Gdy tylko przyszłe lody pistacjowe przestaną gęstnieć, usuwam masę z ognia i odkładam na bok. Teraz lody powinny ostygnąć do temperatury pokojowej-potem wstawię je do zamrażarki na godzinę.
podczas gdy masa zamarza w zamrażarce - 100 gramów cukru zamieniam w Młynku na cukier puder. Należy go wymieszać z kwasem cytrynowym i śmietaną, a następnie ubić mieszaninę w mocną pianę.
jak tylko masa pistacjowa stwardnieje-wyjmuję ją z zamrażarki, ubijam trochę i dodaję do miski z bitą śmietaną. Teraz lody pistacjowe należy ostrożnie wymieszać trzepaczką lub widelcem.
gdy masa stanie się jednorodna, wyjmuję białka z lodówki, dobrze ubijam je mikserem i dodaję do lodów.
teraz lody pistacjowe są prawie gotowe. Pozostaje tylko wlać go do form i włożyć do zamrażarki na 5 godzin.
uwierz mi-jak tylko spróbujesz domowych lodów pistacjowych, nie będziesz już chciał próbować innych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal / 100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy