skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Składnik
Krok 2:
2. Zmielić pistacje
Krok 3:
3. Oddziel białka od żółtek
Krok 4:
4. Ubij żółtka, dodaj cukier i skrobię
Krok 5:
5. Podgrzej mleko
Krok 6:
6. Dodaj ciepłe mleko do mieszanki i ubij
Krok 7:
7. Umieść mieszaninę w łaźni wodnej i dodaj pistacje
Krok 8:
8. Uzyskaj gęstą masę
Krok 9:
9. Powstałą masę włożyć do zamrażarki na 1 godzinę
Krok 10:
10. Zrób cukier puder
Krok 11:
11. Ubij śmietanę, proszek i kwas cytrynowy
Krok 12:
12. Ubij masę i dodaj do śmietany
Krok 13:
13. Delikatnie wymieszaj i dodaj ubite białka
Krok 14:
14. Zdobądź gotową masę
Krok 15:
15. Wlać do foremek
Krok 16:
16. Włóż do zamrażarki na 5 godzin
Krok 17:
lody pistacjowe to bardzo specyficzny przepis kulinarny.
to jedzenie dla amatorów i z jakiegoś powodu każdy ma lody pistacjowe inaczej. To jeden z moich ulubionych i najłatwiejszych przepisów kulinarnych – solidne ubijanie i pocieranie. A wieczorem okazuje się, że jest to świetny deser, jeśli robisz lody rano lub po obiedzie.
aby zrobić pyszne lody pistacjowe, obieram pistacje ze skóry i siekam je w blenderze. Czasami w młynku do kawy – wtedy pistacje są mielone na proszek.
po zakończeniu pistacji oddzielam białka od żółtek. Białka można przechowywać w lodówce, a żółtka ubić mikserem. Następnie dodaję 100 gramów cukru, skrobi i pocieram, aż cukier się rozpuści.
możesz odłożyć żółtka na bok, aby cukier się stopił i umieścić mleko na kuchence. Należy go podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko jest wystarczająco gorące, powoli wlewam je do żółtek startych z cukrem. Masę należy dokładnie wymieszać i umieścić w łaźni wodnej.
po kilku minutach wsypuję zmiażdżone pistacje i ciągle mieszając doprowadzam mieszaninę do zgęstnienia. Gdy tylko przyszłe lody pistacjowe przestaną gęstnieć, usuwam masę z ognia i odkładam na bok. Teraz lody powinny ostygnąć do temperatury pokojowej-potem wstawię je do zamrażarki na godzinę.
podczas gdy masa zamarza w zamrażarce - 100 gramów cukru zamieniam w Młynku na cukier puder. Należy go wymieszać z kwasem cytrynowym i śmietaną, a następnie ubić mieszaninę w mocną pianę.
jak tylko masa pistacjowa stwardnieje-wyjmuję ją z zamrażarki, ubijam trochę i dodaję do miski z bitą śmietaną. Teraz lody pistacjowe należy ostrożnie wymieszać trzepaczką lub widelcem.
gdy masa stanie się jednorodna, wyjmuję białka z lodówki, dobrze ubijam je mikserem i dodaję do lodów.
teraz lody pistacjowe są prawie gotowe. Pozostaje tylko wlać go do form i włożyć do zamrażarki na 5 godzin.
uwierz mi-jak tylko spróbujesz domowych lodów pistacjowych, nie będziesz już chciał próbować innych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal / 100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g