domowe lody bananowe z kawałkami czekolady i orzechów

nie musisz iść do sklepu, aby zjeść pyszne lody! Nie musisz ciągle mieszać! Bardzo smaczne lody! Nie mam Maszyny do lodów, a ten przepis jest darem niebios! Nie trzeba go mieszać co pół godziny. Ponieważ lody układa się warstwami, nie ma w nich czystego cukru, a banan daje dość gęste puree, w wyniku czego uzyskuje się całkowicie jednorodną masę. Pyszne i delikatne lody. Możesz podawać z sosem karmelowym. Przepis można zobaczyć u mnie.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 47 % 15 g
231 kcal
IG: 13 / 73 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

1. Do miski dodać żółtka i wlać śmietanę (140 ml) i wymieszać.
2. Umieść miskę z żółtkami i śmietaną na mocno wrzącej łaźni wodnej, aby stale energicznie mieszać trzepaczką, aż stanie się jaśniejsza i nabierze umiarkowanie gęstej kremowej struktury. Zajmie to około 4-5 minut. Następnie wyjmij miskę z wanny i stale mieszając ostudź do temperatury pokojowej (umieściłem ją w zimnej kąpieli wodnej).
3. Banany obrać i przebić blenderem zanurzeniowym, aż będą gładkie, dodać sok z cytryny, syrop klonowy i jeszcze raz przebić blenderem. Śmietanę lekko ubić, aż powstanie lekka, przewiewna masa. Połącz ze schłodzoną śmietaną z żółtek puree bananowe i bitą śmietaną, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
4. Zmiksuj czekoladę i orzechy razem blenderem na średnie okruchy.

5. Wyłóż blachę do pieczenia folią spożywczą, w której rozłożymy lody. Rozłóż ćwiartkę mieszanki bananów równomiernie na dnie formy i posyp ćwiartką kawałków czekolady i orzechów. Włóż do zamrażarki na 20-30 minut. Pozostałą mieszankę bananową wraz z kruszonką orzechową należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Jak tylko czas się skończy, powtórz obie warstwy i ponownie włóż do zamrażarki na 20-30 minut. Teraz musisz przykryć lody folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na noc (8-10 godzin). To wszystko, lody bananowe są gotowe. Smacznego!

oglądaj przepis na sos karmelowy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g

Podobne przepisy