skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Do miski dodać żółtka i wlać śmietanę (140 ml) i wymieszać.
2. Umieść miskę z żółtkami i śmietaną na mocno wrzącej łaźni wodnej, aby stale energicznie mieszać trzepaczką, aż stanie się jaśniejsza i nabierze umiarkowanie gęstej kremowej struktury. Zajmie to około 4-5 minut. Następnie wyjmij miskę z wanny i stale mieszając ostudź do temperatury pokojowej (umieściłem ją w zimnej kąpieli wodnej).
3. Banany obrać i przebić blenderem zanurzeniowym, aż będą gładkie, dodać sok z cytryny, syrop klonowy i jeszcze raz przebić blenderem. Śmietanę lekko ubić, aż powstanie lekka, przewiewna masa. Połącz ze schłodzoną śmietaną z żółtek puree bananowe i bitą śmietaną, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
4. Zmiksuj czekoladę i orzechy razem blenderem na średnie okruchy.
5. Wyłóż blachę do pieczenia folią spożywczą, w której rozłożymy lody. Rozłóż ćwiartkę mieszanki bananów równomiernie na dnie formy i posyp ćwiartką kawałków czekolady i orzechów. Włóż do zamrażarki na 20-30 minut. Pozostałą mieszankę bananową wraz z kruszonką orzechową należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Jak tylko czas się skończy, powtórz obie warstwy i ponownie włóż do zamrażarki na 20-30 minut. Teraz musisz przykryć lody folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na noc (8-10 godzin). To wszystko, lody bananowe są gotowe. Smacznego!
oglądaj
przepis na sos karmelowy
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g